• Reflux??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Nemrégiben voltam gyomortükrözésen, a szövettan eredményét is megkaptam már. Ez áll a leletemen: "akadálytalanul vezetjük az eszközt a postbulbaris duodenumba, itt szabályos redőzet, ép nyh látható. A bulbusban foltos hyperaemia, a pylorus kerek, spontán nyílik. Az antrumban erosiok, foltos hyperaemia, epés bennék a gyomorban. A corpus nyh-ja is hyperaemia, a fornix retrovizsgálatban is ép. A nyelőcsőben a junctio felett hyperaemiás nyh, erosiok. Vélemény: antrum gastritis, epés reflux a gyomorban, reflux oesophagitis st B LA."

        A szövettanból pedig ez derült ki: " mikroszkópos vizsgálattal typusos antralis gyomor nyálkahártya részlet keresztmetszeteiben a lamina propriaban mérsékelt lymphoplasmocytaer sejtes beszűrődés, capillaris vérbőség mutatkozik. Giemsa festés után a felszíni nyákban helicobacter pylori nem azonosítható. Nyákfestésekkel intestinalis metaplasi nem igazolható. Diagnózis, vélemény: enyhe chronikus nem specifikus superficialis antum gastritis, helicibacter pylori negatív."

        ezek tulajdonképpen mit jelentenek? Noacidot írtak fel, és diétát javasoltak, "elég" ennyi?                                         

        Válaszát előre is köszönöm!                                                        

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomor gyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A lelet azt jelenti, hogy gyulladt és felmaródott a nyelőcső alsó
        része (a gyomorból visszajutó sav miatt), illetve szintén gyulladt a
        gyomor nyombél felé eső része illetve a nyombél kezdeti szakasza. A
        szövettani lelet ezen gyulladást támasztja alá, illetve azt mutatja,
        hogy helicobacter fertőzése nincs (így ezt nem kell kiirtani). A
        Noacid megfelelő terápia (erős savcsökkentő), de mindenképp szükséges
        az életmód rendbetétele is (gyakori, nyugodt,  kis étkezés).

         Dr. Plósz János

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-18 21:47:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 12:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: