• Irritabilis bélszindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorur!Egyszár már irtam Önnek hogy állandóan fel vagyok puffadva.Irta hogy irratábilis bélszindróma is lehet az oka.Az mi?el kell menjek orvoshoz?Kb egy fél éve van ez a problémám de most egy hete jobban felerősödött.A hasam alja puffad eddig reggelre elmult "szép" lapos volt a hasam és evés után kezdődött előröl.De mostmár reggelre sem mulik el igaz kicsivel jobb.Nem tudom mi lehet az ok szedek protexint is már 3.hónapja napi kettőt de semmi változás.Nem tudom hogy lehet e talán az az oka hogy régebben többet ettem jobb volt az étvágyam és emiatt lettek az emésztési problémák?Kb azóta van meg.Viszont egy hónapja alig eszek vizsgaidőszak van ilyenkor sokat stresszelek le is ment rólam az az egy-két kg amit fél éve felszedtem már jól érezném magam a bőrömben erre mindig ekkora a hasam..Nem tudom mit tehetné hogy megszünjenek a panaszok:(Válaszát előre is köszönöm

         

        WEBBeteg szakértő válasza a irritábilis bélszindróma témában

        Az irritábilis bél szindróma krónikus hasfájással és vagy hasmenéssel,
        vagy székrekedéssel járó kórkép, melynek kivizsgálása során szervi
        eltérést nem találunk. A panaszok eredetét megváltozott
        bélmotilitással, a bélbeidegzés fokozott ingerlékenységével illetve a
        bélpermeabilitás megváltozásával magyarázzuk.

        Mivel konkrét szervi eredetet kimutatni nem tudunk, így a terápiás javaslat is az
        egészséges életmód, a gyakori kis étkezés, helyes stressz-feldolgozó
        mechanizmusok elsajátítása (jóga, autogén tréning, relaxáció), pre- és
        probiotiumok fogyasztása.

        Önnek is ezt tudom ajánlani, mert a fél éve meglévő panaszok, riasztó tünetek (vérzés, hányás, erős fogyás, éjszakai nyugalmat megzavaró tünetek) hiánya, az irritabilis bél diagnózis irányába mutatnak.  A megoldás az étrend és az életmód
        egészségesebbé tétele, a stressz csökkentése lehet. Átmenetileg
        hasznos lehet emésztőenzim-pótló készítmények használata is
        (Pankreoflat, Mezym-Forte).

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-13 19:44:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 08:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: