• Fekély

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy  mit jelent az,hogy gyulladásos  vékonybél fekélyekkel, szigmabél divarticutulis. Ez rákot jelentett? és mivel lehetett volna elötte azt megállapitani, a hasi ultrahang nem mutatott ki semmit. Eddig félévente kapott vért, de november óta már hetente.

        A 91 éves édesapám  ebbe halt bele, mert a székltébe  vér volt, "elfolyt a vér" és ezért infarktust kapott.

        Ez örökölhető-e, illetőleg én mivel tudom megelözni, van-e ennek szürövizsgálata, milyen időközönként kell  megvizsgáltatni?

        Ha szeles vagyok, akkor végbelem viszket /ha jól gondolom akkor minimális széklettől?/ és mivel kidörzsölöm akkor picit vérzik. Mastu kenöcssel néhány nap alatt rendbejön. Szept-ben voltam proktologián végbél tükörzés során semmit nem találtak,de ez a probléma már akkor is fennállt.

        Plavixot szedek 2008 májustól infarktus miatt , ez ettől lehet?

        WEBBeteg szakértő válasza a fekély témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az említettek közül egyik sem jelent rákot. Bármilyen bélprobléma gyulladás fomájában jelenik meg (fertőzés, vérellátási zavar, gyógyszer mellékhatás, ismeretlen okú gyulladásos bélbetegség), a szigma diverticulosis pedig egy gyakori, jóindulatú elváltozás, melynek során a bélfalon kiboltosulások alakulnak ki (a leggyengébb helyeken a székletre ráfeszülő bél  kitágul).

        Ez akkor probléma, ha ezekbe a kiboltosulásokba széklet  ragad be és gyulladást okoz, ez vérzéssel, fájdalommal, adott esetben bélátfúródással járhat. Hasi ultrahangos vizsgálat csak tömör vagy folyadékkal telt szervekről tud igazán nyilatkozni, a belek vizsgálatára nem alkalmas (a belek levegőt tartalmaznak így csak zavarják az egyéb szervek megítélését is). A diverticulosisra való hajlam örökölhető (kötőszöveti gyengeség), kimutatni vastagbéltükrözés vagy röntgenes vastagbélvizsgálat során lehet. A Plavix fokozza a vérzés lehetőségét, így a végbélnyálkahártya sérülése hamarabb vérzéshez vezethet.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-14 09:48:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 18:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: