• Reflux???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/úr!

        Idestova 6- 7 éve vagyok reflux beteg. Két évig Losecet szedtem, akkor használt, kb három évig panaszmentes voltam. 2007 - ben újra fájdalmai lettek, nem tudom mitől, most már sem évszakhoz, ételhez, stresszhelyzethez nem tudom kötni. Nem ég, fáj a gyomrom. ekkor a tükrözés a "szokásos" 5- 7 milis eroziót, illetve "nagy mennyiségű éhgyomri secretumot" mutatott. hp nem néztek, mert tőlem szövetet nem vettek, csak a legelső tükrözéskor, akkor bizonytalan volt az eredmény.a megszokott loseckel próbálkoztunk, sikertelenül. váltás két hónap múlva parietre, még rosszabb. végül 40 milis controloc, napi kettő. Egy hétig volt jó. Azóta egy hónap fáldalom, két hónap fájdalommentesség.( ha minden jól megy) 2008 tavaszán elmentem egy másik kórházba, szakrendelésre, újabb tükrözés. Eredmény: önnek nincs is nyelőcsőfekélye, csk kismértékű gerd. szövettan, negatív.A fájdalmaim ekkor is ugyan úgy megvoltak. refluxont kaptam, ami után egyáltalán nem múlt el a fájdalom, majd visszaálltam a contorolocra, mondván ettől még az is jobb volt.

        2008 évvégén a saját orovsomnál jelentkeztem kontollra, elmodtam h. a contoloc nem igazán jó( szedje csak kitartóan majd jobb lesz az...")újabb tükrözés. Bíztam abbna hogy a tavaszi vizagálatnak megfeleő javulás lesz látható, de nem:Szokásos fenti diagnózis, mintha az elmúlt két évben egy szem savlekötőt sem vettem volna be, egyetlen változás, hogy most nem nagy mennyiségű, hanem közepes mennyiságű savat állapítottak meg.továbbra is controloc. Amit érzek: Ha fáj, mindegy hogy beveszem- e, semmit sem használ.Ha nem fáj, egy lovat is megehetnék, semmitől sem fáj, ételtől. Mindegy tél jön, ősz vagy tavasz. többször éreztem hogy akkor kezdett el fájni, ha bevettem a  gyógyszert, így másnap nem vettem be, és akkor láss csodát, nem fájt egy ideig.Szociális munkás vagyok, ér stressz; de ezt nem akarom elhinni, hogy nem lehet meggyógyulni, hogy egy gyógyszer sem használ, hogy egyik kórházban van nyelőcsőfekély, másikban nincs.Én pedig ugyan úgy fájdalmakkal élek, felváltva.( Korábban aktívan sportoltam, nem dohányzom, nagyon ritkán gyenge alkoholt fogyaztok, 1xéventemax, nem eszem -mert nem is fér belém- túl sokat, de szeretek enni. (Talán ez még nem hiba. 57-58kg vagyok)

        Kicsit félek is  - talán nem is kicsit, hogy hová fog ez vezetni. A rengeteg gyógyszer szedése, és az eredménytelenség. Nem hiszem hogy több stressz ér, mint mást, bár kétség kívül érzékeny ember vagyok.Ha van gondolata az esetemről, kérem ossza meg velem, szeretném megérteni miért van ez, és szívesen fogadok el tanácsot is. tisztelettel: bibi

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        Panaszait nem feltétlenül az endoscopos vizsgálat során leírt reflux okozza (főleg a savgátlók hatástalansága erősíti ezt meg). A hosszas fennállás, az tünetmentesség és a panaszok váltakozása felveti funkcionalis dyspepsia lehetőségét. Funkcionalis kórképekben vizsgáló módszereikkel nem tudunk szervi eltérést kimutatni, általában a gyomor-béltraktus beidegzésének fokozott érzékenysége, motilitászavara okozhatja a problémákat. A savcsökkentő terápia fokozása, változtatása nem járt eredménnyel, így ilyen irányú javaslatom nincs. De érdemes megpróbálni a kiegészítő terápiás lehetőségeket: Salvus vizes ivókúra, Venter granulatum kúraszerű alkalmazása, a korábban aktív sport-tevékenység újraindítása).

        Dr. Plósz János

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-08 16:41:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 10:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó