• Epe???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Úr! 2008.12.01-jén a gyógytornán rosszul lettem, a jobb oldalamon a bordáim alatt teltség érzettel egybefüggően görcs alakult ki. (eddigi életmód: nyers zöldségsaláták, némi sovány hús, napi 1500 kcal diétás étrend, azonban vasárnap esete törtem fokhagymát és kefirbe kevertem, de már az első nyelettől rosszul éreztem magam, pedig a fokhagymát nagyon szeretem, illetve sülthús melletti burgonyából ettem- lehet ez váltotta ki??? - a kelleténél zsírosabb volt??? ) Azonnal belgyógyászatra kerültem, ahol az alábbiak kerültek megállapításra hasi uh. használatával: hasi uh. gázos has hepar kissé nagyobb homogen epehban sludge pancreas elt. nélkül vesék norm nagyságúak szerkezetűk diff. nyom. érz. Erre kaptam espumisant, koplalási javaslatot, valamint laborvizsgálatot kért a doktornő. A koplalással semmi gond nem volt, az első 2 napon, amikor is este maró gyomorsavtól már szinte levegőt sem tudtam venni és hányingerem lett. Refluxot állapítottak meg, Nolpaza gyógyszert a kezelésre. Igyekszem betartani és nagyon komolyan venni a kímélő diétát, azonban már 3. esetben kezdek neki ismét annak, hogy 1 napig csak tea, azután már tea és némi háztartási keksz vagy főtt burgonya. Igazából nem tudom eldönteni, hogy hol rontom el, illetve csak találgatni tudok, hogy miért esek vissza folytonosan. (a doktornő szerint nincs epekövem) azt, hogy mit és mikor eszem, igyekszem epediétás könyv segítségével megfontolni, folyamatosan feljegyzek mindent. Ma reggelre szintén előjöttek a tüneteim... ( a tegnapi étrendben újdonságként zsírszegény sajt szerepelt salátában, illetve zöldbabfőzelék - kefirrel enyhén habarva, illetve saját maga turmixaként sűrítve) Segítséget, támpontot szeretnék kérni, mert ez így idegileg eléggé elfáraszt és felőröl. ( nincs konkrét iránymutatás, hogy mikor mit szabad... és már nem szeretnék beleesni még egyszer ebbe , szeretnék végre normális - akár zsírszegény diétás étrenden - életet élni.) Már arra is gondoltam, hogy a megnövekedett idegi megterheltségtől produkálódnak, ugyanis sajnos sem a magánéltben sem pedig a munkahelyen nem pozitívak a dolgaim. Sok a stressz, a folytonos idegeskedés és megterhelt nagyon a 3 munkahelyen való folyamatos megfelelési kényszer is. Várom mielőbbi szíves válaszát. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Magdolna.

        WEBBeteg szakértő válasza a epebántalmak témában

        Tisztelt Kérdező!

        Jobb oldali görcse megfelelhetett tipusos epés panasznak, ezt akár a
        sludge (epehomok) is kiválthatta. Ilyenkor általában az epehólyag
        gyulladása is fennáll, a szigorú diétát és gyógyszeres terápiát ennek
        gyógyulásáig szoktuk ajánlani. A soksavas gyomorpanaszt a sok stressz
        és az epebetegség együttese válthatta ki, a Nolpazának használnia
        kell. Javaslom a hasi UH és a labor ismétlését, recidív panaszok
        esetén egy epeuti izotópos vizsgálatot, ennek függvényében
        epehólyag-eltávolítást.

         

         Dr. Plósz János

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-20 20:14:07; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 10:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: