• Táplálékkiegészítő - Okozhat zsírmájat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Évek óta szedem a következő táplálékkiegészítőket szinte naponta: ligetszépe kapszula, q10, zöld tea kapszula, ginko biloba,noni kapszula, c vitamin fokhagyma, szelén kapszula, valamint a magas vérnyomásra és a refluxra is a kiírt gyógyszereket. A májfunkcióm utoljára teljesen jó volt, de zsírmájat állapítottak meg és enyhe májkárosodást. A táplálékkiegészítők károsítják a májat?

        WEBBeteg szakértő válasza a táplálékkiegészítő témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha jól sejtem, a zsírmáj ultrahangos lelet alapján került megállapításra. Ez jelenleg népbetegség. A civilizált életmódból fakadóan a túlzott energiabevitel és a mozgásszegény életmód következménye lehet.

        A felsorolt kiegészítők antioxidánsok, nem szabadna májkárosodást okozniuk (bár együttes szedésüket nem vizsgálta még senki). Javaslom, tartson zsírszegény diétát, mozogjon rendszeresen, fél évente-évente végeztessen hasi ultrahang és májenzim-vizsgálatot.

        Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-16 09:15:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 07:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: