• Puffadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Egy idő óta állandóan felpuffadt a hasam. Szeretném tudni mitől?

        WEBBeteg szakértő válasza a haspuffadás témában

        Kedves Kérdező!

        A haspuffadás két fő csoportját különböztethetjük meg: elsőként , amikor valós gázképződés miatt jelentkezik a panasz, másodsorban mikor normális bélgáz-mennyiség mellett jelentkezik hasi feszülés, a bél beidegzésének túlzott érzékenysége miatt. A páciensek nagyrészében ez utóbbi áll fenn, a betegek fájdalom-megélése fokozódik. A belek tágulására a fokozott érzékenységű bél összehúzódásokkal válaszol, gyakran a bélmozgás is meglassul.
        A panaszok hátterében gyakori a laktóz -intolerancia (tejcukor-érzékenység), mely tejes ételek fogyasztását követően haspuffadást, hasmenést okozhat.  Gyakori ok az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok fogyasztása is (hüvelyesek, bizonyos gyümölcsök). Egyes gyógyszerek a bélmozgás lassításával, vagy pl. a rágógumi használata a fokozott levegõnyeléssel is ilyen panaszt provokálhat.
        Gyakran pszichés tényezõk állnak a puffadásos panaszok hátterében,  gyakran társulhat depresszióhoz, szorongáshoz, alvászavarhoz.
        A hasnyálmirigy- illetve az epeműködés zavara is okozhat puffadást. 
        Ha a puffadáshoz riasztó, "alarm" tünetek társulnak (hányás, hasmenés, láz, véres széklet, testsúlyvesztés, alvást zavaró tünetek), mindenképp indokolt részletes kivizsgálás.

        Dr Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-15 23:06:01; Megválaszolva: 2011. július 28., 16:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: