• Mi lehet a májammal?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor nő! Segitséget szeretnék öntől kérni a cystámmal kapcsolatosan! 20 éves vagyok és ezt a cystámat a májamon 17 éves koromban fedezték fel akkor azt állapitották meg hogy a májam kissé meghaladta a bordaivemet és a máj jobb lebenyében a rekeszi felszin alatt 2db 10mm átmérőjű cysta látszott! Ez a vizsgálat tehát2005.12.02-án történt meg! 2006.03.09-én kontoll ultrahangos vizsgálaton estem túl!Az akkori lelet szerint a cystáim kisebbek lette 5-6 mm átmérőjűek! 2007.02.23-án ismét ultrahangos vizsgálat történt ami azt mutatta hogy az egyik cystám kissé megnövekedett az előző vizsgálathoz viszonyitva akkor volt 15mm átmérőjű a másik pedig nem mutatott növekedést! 2008.02.04-én ismét egy ultrahangos kontroll vizsgálaton vettem részt ahol a leletemre azt irták hogy a májban látható echomentes képletek közül a nagyobb ismét növekedést mutat,20mm átmérőjű és rövid keskeny septum szerű reflexet tartalmaz A lelet végére azt irták hogy mivel az egyik cystám növekedést mutatott ezért 3 honap múlva jelentkezzek kontroll vizsgálaton! Ez igy is történt de akkor már a cistámnak további növekedése nem látszott!!! Ez a vizsgálat 2008.05.09-én történt meg! Az utolsó ultrahang vizsgálaton 2008.09.08-án vettem részt a háziorvosom kérésére történt a vizsgálat mert nagyon nagy fájdalmat éreztem a jobb oldalamon! A lelet eredménye: A máj jobb lebenyében a rekeszi felszin alatt egy kb 26x16mm-es septalt folyadéktartalmú cysta látszik mely a 2005.12.07-i vizsgálathoz képest kissé növekedett!!! 1 év múlva kontrollt javasoltak! ma 2008.11.29.-e van!Három napja 37 fokos a testhőm,nagyon fáj az oldalam meg a bal vesém is meg egyre sürübben jelentkezik hányinger! itthon csak feküdni tudok meg elmenni a mosdóba!! Azt szeretném kérdezni a doktornőtől hogy ezek a jelen panaszok összefüggenek a cystámmal? És ha igen akkor nem lehet gyogyszeres kezeléssel szétrobbantani?Vagy műtéti beavatkozással nem lehetne eltávolitani? Nagyon nagyon szépen kérem hogy adjon tanácsot ezzel kapcsolatban! Nagyon-nagyon számitok az ön segitségére mert már nem birom a fájdalmakat elviselni!!!! NAGYON NAGY KÖSZÖNETTEL: Tupi Szabina

        WEBBeteg szakértő válasza a cysta témában

        Kedves Kérdező!

        A jelenlegi panaszának feltehetően semmi kapcsolata nincs a májcysták
        meglétével. Az májban lévő cysták általában jóindulatú érdaganatok,
        nagyon sok embernél észlelhetők(0.5-7%). Tényleg csak követést
        igényelnek, illetve nagyobb méret (10cm fölött) vagy a felszinhez való
        közelség esetén a megrepedés veszélye miatt műtét jöhet szóba. Lázat,
        fájdalmat a cystáknak igazán nem szabadna okozniuk, megrepedésük az
        egyetlen veszély, de ez vérszegénységgel, gyengeséggel, szabad hasűri
        folyadékkal (vérrel) járna.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-09 22:20:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: