• Vastagbélgyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Bátyámat kb 6 hete operálták vatagbélgyulladással, resekálni kellett egy bélszakaszt a jobb oldalon. Most újra panaszai lettek , de a bal oldalon.(láz, fájdalom) Érdeklődnék, hogy mi lehet az oka a betegsége kialakulásának és milyen következményei lehetnek? Várom válaszát. Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a vastagbélgyulladás témában

        Kedves Kérdező!

        Leírása alapján testvérének Crohn-betegsége van. Ennek a krónikus, fellángolásokkal- nyugalmi periódusokkal járó gyulladásos bélbetegségnek egyik altípusa gyulladásos szűkületek megjelenésével jár. Crohn-betegségben műtét csak szövődmény kialakulásakor jön szóba, ekkor is a lehető legkisebb bélszakaszt szükséges eltávolítani, mert a műtét az alapbetegséget nem gyógyítja, az a bélcsatorna bármelyik szakaszán visszatérhet.
        A Crohn-betegség oka jelenleg sem tisztázott. Szerepet játszanak kialakulásában az öröklött  genetikai tényezők, az immunrendszer eltérései, bizonyos fertőzésekre adott abnormális válaszreakció. Emellett a bélflóra megváltozása is provokálhatja a betegséget (kísérletes körülmények között, steril bélben nem alakultak ki elváltozások). A Crohn-betegség szövődményei szerteágazóak, felsorolásszerűen: bélszűkületek, fistula-járatok (bélszakaszok között, bél-bőr sipolyok), végbélnyílás környéki sipolyok, ízületi gyulladás, bőrelváltozások, szemgyulladás.

        Dr Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-15 22:46:37; Megválaszolva: 2011. július 28., 16:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: