• Emésztési problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor Úr! 3-4 éve epehólyagomat eltávolították, sajnos azóta se vagyok jól. Nagyon sokszor rosszul vagyok, már egy üres kifli megemésztése is problémát okoz. Erős gyomorgörcs jelentkezik, hányinger, bélgáz képződés és hirtelen bélgörcs kísérettel hasmenés formájában távozik is az étel. A műtét óta normális székletem nincs, állandó hasmenés ellenben igen. Naponta többször keveset eszem, kerülöm a zsíros, fűszeres ételeket, tejtermékeket. Hasi UH-n voltam ott csak annyit állapítottak meg, hogy a gyomorfalam meg van vastagodva. Mitől lehetnek ezek a panaszok vagy ez a műtét velejárója és ezzel kell együttélni? Tájékoztatását, segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: M.

        WEBBeteg szakértő válasza a epeműtét után témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha a műtét után a panaszai megmaradtak illetve erősödtek, azt jelenti,
        hogy a korábbi panaszokat sem az epehólyag-kövesség okozta. Leírása
        alapján felmerülhet epeelfolyási akadály (a közös epevezeték nyombélbe
        szájadzásánál lévő izomgyűrű nem megfelelő működése miatt) lehetősége.
        Ennek igazolására izotópos epevizsgálat (HIDA) javasolt, megoldása
        endoszkópos úton a záróizom átmetszése lehet. Hasmenését, puffadását
        emésztési elégtelenség okozhatja, mely lehet az epesav-hiány
        következménye, de akár a hasnyálmirigy emésztőenzim-termelésének
        elégtelensége is. Első körben javaslom, próbálja meg a Mezym Forte
        vagy a Pankreoflat készítményeket minden nagyobb étkezéshez.

          Dr. Plósz János gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-15 15:50:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 14:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: