• Van remény a gyógyulásra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Nagyfokú puffadás miatt kerestem orvosomat. Teljes körű kivizsgálásom megtörtént. Epikrizis: Hiatus hernia, Reflux oesophagitis stad. II. Gastritises kép. St,p.eradicationem H.p. Irritabilis bélsyndroma(obatip.praedomináns) Nem tudom, ezek mit jelentenek magyarul. Sajnos az orvostól nem tudtam megkérdezni, mert nem volt rá idő. Gyógyszereim: Omeprazole-Hexal napi 1. Protexin napi 1.Annyit mondott, hogy 6 hónap alatt meggyógyulok. Ez tényleg igy van? És elfelejtem az összes rossz hatást? Válaszát köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a rekeszsérv, reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        A diagnózisok: rekeszsérv (a gyomor egy részének mellkasba való feljutása), emiatti gyomorsav-visszacsorgás a nyelőcsőbe (reflux), gyomorhurut, székrekedés jellegű irritábilis bélbetegség (szervi eltérés nem mutatható ki, funkcionalis működési zavar, erős stressz-függőséggel). Az Omeprazole savcsökkentő, ez a refluxos panaszokat szünteti meg, magát a refluxot nem, a rekeszsérvet szintén nem.

        Az erős puffadás két okra vezethető vissza: felhasi panaszok esetén nagy valószínűséggel fokozott levegőnyelés áll a háttérben (evés, ivás, beszéd közben), ekkor erre való tudatos odafigyelés, a levegőnyelés kerülése a megoldás. Ha étkezést követően 1-2 órával jelentkezik a puffadás, emésztési zavar lehet a háttérben, erre a Protexin termékek hatásosak lehetnek. Az irritábilis bél szindróma járhat szubjektív puffadásérzéssel (tényleges gázfelhalmozódás nélkül).

         Dr. Plósz János gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-01 21:50:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 08:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: