• Nyelőcsőgörcs

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor! Egy éve voltam gastroscopián.Szövettani vizsg.eredménye:Idült reaktív gastropathia,intestinális metaplasiával.Egyik kérdésem az int.metap.-ra vonatkozik.Valahol azt olvastam,h conrollálni kell,mivel ez lehet az első jele egy esetleges tumornak,mivel h ez már elfajulást jelent.(?)/Klinikai diagnózisom amúgy reflux oesophagitis st.I.Duodeno-gastricus reflux.Antrum gastritis./ Másik kérdésem.Az utóbbi 2 hónapban többször volt nyelőcsőgörcsöm(?).A gyomorszájam környékén indult,és végig,a szegycsont mögött haladt.Nagyon fájdalmas volt.Este jelentkezett,egyik görcs el sem múlott,már jött a másik.Annyira fájt,h aludni sem tudtam tőle.Nem használt sem görcsoldó,sem savlekötő.Próbáltam kis kortyokban vizet inni,az néha pár percre kicsit segített,de volt,h még erősebb lett a görcs,és úgy éreztem,mintha még a víz sem menne le. Lehet-e,kell-e ezzel valamit tenni,ill.lehet-e köze az int.metapl.-hoz? Válaszukat előre is köszönöm,tisztelettel A..

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux, rekeszsérv témában

        Tisztelt Kérdező!

        Jól olvasta, az intestinalis metaplazia mérsékelten fokozott kockázatot jelent a gyomortumor tekintetében, emiatt rendszeres endoszkópos kontroll-t igényel. A görcsös szegycsont mögötti panasznak nagy valószínűséggel nincs köze a metaplasiához, inkább nyelőcső motilitási probléma, reflux oesophagitis súlyosbodása vagy rekeszsérv tünete lehet.  Ismétel gyomortükrözés illetve nyeletéses röntgenvizsgálat javasolt.

         Dr. Plósz János gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-27 21:51:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 13:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: