• Gyomor-, nyombélfekély

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Úr/Nő! Gyomorfájás, hátfájás, hasfájás és mellkas fájás (a fájdalman kívül nem kaptam levegőt, és emiatt köhögnöm kellett) miatt a háziorvosomhoz fordultam. Noacid 20 mg,(reggel 1 db) és Quamatel mini (este 1 db)tablettákat írt fel. Szedtem még Bolus adstringens és Carbo activatus (este 1-1 db) tablettákat is. Kértem a háziorvost, hogy küldjön el vérvételre+vizeletvételre, mellkasröntgenre, és EKG-ra. Mára már szinte minden fájdalmam elmúlt, de nem igazán vagyok nyugodt. Étkezés után már nem igen fáj a gyomrom, viszont korog, mintha éhes lennék. A gyomortükrözésen kívül milyen vizsgálat elvégzése ajánlatos még annak érdekében, hogy megtudjam, van-e fekélyem vagy nincs. A kontrasztanyagos röntgenvizsgálat és az UBT teszt elegendő lenne? Kérhetem ezeket a vizsgálatokat a háziorvosomtól? További jó munkát és szép napot kívánok! Köszönettel: ÉN.

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomorfájdalom témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az UBT teszt nem a fekély kimutatására való, hanem arra, hogy van-e helicobacter fertőzése vagy sem, és csak szakrendelés kérheti a vizsgálatot. A kontrasztos gyomor rtg kimutathatja fekély jelenlétét, de érzékenysége jóval alulmarad a tükrözésnél. Az UBT előtt a Noacid-ot és a Quamatelt is legalább 2 héttel hagyja ki, mert álpozitívvá teszi a tesztet.

         

         Dr. Plósz János gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-10-19 22:16:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 07:22

        Tudjon meg többet: gyomorfájdalom
      • Kérdések és válaszok a témakörben: