• Zollinger- Ellison

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Feleségemnél néhány hete Zollinger-Ellison szindrómát állapítottak meg. Olyan orvost keresnék, akinek tapasztalata van a betegség kezelésében. Több információra is szükségem lenne ezzel kapcsolatban, pl. étkezés, gyógyszerek, stb. Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a Zollinger-Ellison témában

        Tisztelt Kérdező!

        A Zollinger-Ellison szindróma ritka betegség, az extrém magas gasztrin-szérumszint vezet általában a diagnózishoz. Oka egy gasztrintermelő tumor, mely gyakran a nyombél falában, ritkábban a hasnyálmirigyben illetve nyirokcsomókban helyezkedik el. Gyógyszeresen a gyomorsav túlzott termelését tudjuk megszüntetni protonpumpa-gátló szerek segítségével (Nexium, Pariet Controloc, Lansone, ...) , így a beteg tünet- és panaszmentessé válhat. Végleges gyógyulás csak a tumor lokalizációjától és sebészeti eltávolításától várható. Ez sok esetben nem könnyű, komoly diagnosztikai hátteret igényel, így azt javaslom, nagy egyetemi centrumban keressenek kezelőorvost. Az étkezés lényegesen nem befolyásolja a betegeséget, a nagyon fűszeres, nagyon csípős ételek kerülendők.

        Üdvözlettel:   Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-18 20:47:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 06:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: