• Epeműtét után székrekedés, puffadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Epeműtétem majdnem 2 hete volt, laporoszkóppal. Műtét utáni 5. napon volt először székletem és azóta sem mindennapos. Haspuffadást, jobb bordaív alatti érzékenységet tapasztalok. Diétázom a műtét óta és 1-2 db. Neo Bilagitot szedek. Nagyon apró köveim voltak, amiből két nagyobb állt össze (17 mm;8mm),ezt a műtét előtti UH kimutatta és még számos törmeléket. Műtét után a két nagyot kaptam meg.Epekövességem 6 éve állt fenn, szinte állandó problémával. Lehet-e, hogy a szervezetnek meg kell szoknia a változást? Mi okozhatja a problémáimat? Idővel helyre állhat-e a magától a szervezetem? Mennyire normális ez a műtét után? Köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a epeműtét témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ezek a panaszok műtét után ilyen rövid idővel természetesek. Tekintettel arra, hogy a műtét miatt az epehólyag tároló funkciója már nincs meg és az epe folyamatosan választódik ki a  bélbe, nagyobb igény (zsírosabb ételek) esetén emésztési zavar, haspuffadás, hasmenés léphet fel. Javaslom, a diéta fokozatos bővítését, megfelelő mennyiségű testmozgást, bő folyadék- és rostfogyasztást, probiotikumok használatát.

        Tisztelettel:

         Dr. Plósz János gastroenterológus

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-10-12 22:38:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 17:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: