• Gyomorprobléma vagy szorongás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az egész tavasszal kezdődött mikor egy nehezebb szorongásos időn kellett átesnem (egyébként is elég szorongós típus vagyok, mindenen problémázok ugyanis már rendszeresen kapok béta blokkolót a szapora pulzusaim miatt). Rá egy hónappal diszpepsziás tüneteim jelentkeztek, mint étkezés utáni gyomorégés, szegycsont mögötti égő díszkomfort érzés, korai teltségérzés és puffadás, ami csak apró pici böfögésként távozott (tehát nem tudtam úgy rendesen böfögni, ezért gondoltam hogy talán nem reflux, mert jól zár esetleg a gyomorszájam) nyelési gondjaim nincsenek. Egy Salvus ivókúrát folytattam ennek hatására néhány hét alatt rendeződött a problémám. De most ősszel ismét iskola kezdés -és igaz abbahagytam a Salvus víz fogyasztását- és reggelente rám jön ilyen enyhe belső feszülés is és időnként ismét előjöttek a panaszaim főleg a nehezebb zsíros ételek fogyasztása után. Ön szerint forduljak pszichiáterhez vagy esetleg gasztroenterológiai a probléma. Mondjuk egy tükrözést szerintem nem bírnék ki ugyanis már csak ha spatulával lenyomják a nyelvemet már heves öklendezés jelentkezik és még egy nagyobb gyógyszert se tudok lenyelni, mert már azonnal összeszorul a torkom. Gégész szerint túl érzékeny garatreflexem van.

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Két probléma nem zárja ki egymást, sőt azt kell mondjam, hogy a szorongás, a stressz fokozza a savtermelést, csökkenti a fájdalom-küszöböt és önállóan is okozhat gyomorhurutot, fekély, refluxos panaszokat. A tavaszi-őszi periodicitás típusos a gyomorbántalmakra.

        Javaslom ismét a salvus víz fogyasztását, a gyakori rendszeres kis étkezést, és a stressz és a szorongás megfelelő feldolgozását (relaxáció, jóga, autogén tréning, stb).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2008-10-12 22:42:03; Megválaszolva: 2011. április 08., 13:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: