• Gyomorfájás, hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Állandóan (de különböző intenzítással) jelenlevő -főleg gyomorszáj tájékon- érezhető gyomorfájásom, s tartós (kb 8-9 napja) hasmenésnek. Lehet-e valami köze (oka), hogy jelenleg hörghurutom van (vagy lehet, ez saját diagnózisom,továbbá orrfújáskor érzem, hogy az arcüregből ürül sűrű, sárga váladék )melynek felköhögött váladékát kénytelen vagyok gyakran lenyelni. (munkahelyemen csak nem köpködhetek). Általában keveset dohányzom, vagy hosszú időkig (évek) egyáltalán nem, de mostanában különböző munkahelyi problémáim miatt elég intenzíven cigiztem. Gyomorfájásom akkor a legerősebb, ha éhes vagyok, hanyatt fekszem, s kilégzés után ha csak akár enyhén megnyomom kézzel a hasfalamat. Ilyenkor néha a szivemig hasít egy fájdalom, mintha egy nagy buborékot akarnék belül szétpréselni. Hasmenéses időszakok korábban is voltak, ilyenkor étkezés után rövid idővel mintha "turbó-üzemmódban" dolgozna a gyomrom, s rövidesen követte egy nagyon híg széklet, s ezután a fájdalom is szinte elmúlt teljesen. Következő étkezéseknél ez rendre megismétlődött, szinte teljesen függetlenül attól, hogy éppen mit fogyasztottam előtte. Aztán ez 8-10 nap után elmúlt, s volt, hogy csak évek múlva jött újra elő. Állandó tünet, hogy az éhség szinte fáj, s ilyenkor kiséri ezt egy mérsékelt hányinger. Voltam már (pár éve) gyomor-röntgenen, hasi UH-n, de egy közepes reflux-nál többet nem találtak. Korábbi háziorvosom beutalt gyomor-tükrözésre, de ott egy prof. (a leletekből) e vizsgálatot feleslegesnek tartotta, s így nem lett belőle semmi. Tudom, hogy ez nem egy kellemes eljárás, de e sokévi (először mintegy bő 15 éve jelentkeztek emésztési panaszok)kínlódás után ezt is bevállaltam (volna...)Javasolja-e Doktornő, hogy új háziorvosomtól kérjek újra ilyen irányú vizsgálatot ? (esetleg másik rendelőbe, mint ahol a korábbi Prof. rendel)Válaszát nagyon szépen megköszönöm, Üdv:Lesliebá.

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomorfájdalom témában

        Tisztelt Kérdező!

        Panaszai hátterében állhat gyomor- és nyombélfekély (főként ez utóbbi), reflux betegség, de akár funkcionalis bélbetegség is (ez utóbbi esetben szervi eltérést nem tudunk igazolni, a panaszokat a megváltozott bélmotilitás, vagy a beidegzés zavara okozhatja). A hörghurut súlyosbíthatja bármelyik kórképet, mert egyrész a kórokozó okozhat gyomor-bélhurutot is, másrészt a lenyelt váladék megterheli a gyomor-béltraktust. A dohányzás egyértelműen rontja mind a léguti, mind a gyomor-bélrendszeri problémákat. Ilyen hosszan fennálló panaszok esetén indokoltnak tartom a gyomortükrözés elvégzését, melynek segítségével konkrét diagnózishoz juthatunk. Addig is a dohányzás elhagyását, a gyakori, rendszeres, nyugodt étkezést, bő folyadék- és rostbevitelt, probiotikumok fogyasztását javaslom.

        Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-09 08:39:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 14:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: