• Diéta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Nő/Dr. Úr! Nemrég kaptuk kézhez férjem /37 éves/ leleteit amiben a következő értékek voltak: SeCholesterin:6,5mmol/l (3,1-6), LDL-ch:4,7mmol/l (0-3,35), vvt szám:5,66 T/L (4,3-5,3),Haemoglobin:167g/L (130-160) a többi érték a vérben a fiziológiás határokon belül mozog. A vizelet üledékben volt 2-3 vvt,urát szemcsék.A seHúgysav norm. 3 dologban szeretném kérni a véleményüket: 1/ a koleszterinszint emelkedésére és az urát szemcsék miatt diétázni kellene neki.A diéta összeállítására vonatkozóan szeretném a tanácsukat kérni. 2/Mostanában kevesebbet tud mozogni,így fel is szedett pár kilót és meglehetősen stresszes a munkája is. Összefüggésben lehet az értékek változásával? 3/a vvt szám és a haemoglobin szint változása,emelkedése ilyen formában már polycytaemiának nevezhető-e,az értékek normalizálódása befolyásolható-e életmódváltással,diétával? Segítségüket előre is nagyon köszönöm! Üdvözelettel: SzAngie

        WEBBeteg szakértő válasza a diéta témában

        Tisztelt Kérdező!

        A 6.mmol/l-es cholesterin-szint diétával, életmódváltással max. 10%-ot csökken, és még ez is a normálérték fölött lenne. Úgy gondolom, 3 hónapig megpróbálható a zsír- és cholesterinszegény diéta (zsír, sertés- és marhahús kerülése, sok zöldség, rost fogyasztása, szárnyasok, halak), emelett szükséges a fizikai aktivitás fokozása is.

        Ha ezt követően is a normálérték fölött van a cholesterin-szint, érdemes gyógyszeres kiegészítésen elgondolkodni. Természetesen a kevesebb mozgás és a stressz közrejátszik ezen metabolikus értékek eltolódásában. A vvt-szám és hemoglobion-emelkedés inkább mérsékelt folyadékhiány tünete lehet, a javasolt 3 hónapos kontollnál ez kiderül.

        A polycytaemia viszonylag ritka betegség, későbbi életkorra jellemző. Gyakrabban jelezhet tüdőbetegségek az emelkedő haemoglobin-szint (pl. dohányosoknál is gyakrabban látjuk ). Összességében a bő folyadék- és rostfogyasztás, a zsír- és cholesterinszegény diéta, a heti 3x-i rendszeres testmozgás javasolt.

        Tisztelettel:

         Dr. Plósz János

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-07 23:17:42; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 14:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy refluxom, IBS és colitis ulcerosa betegségem van. De 3 hónapja olyan fàjdalmaim vannak, hogy alig bìrok jàrni,fogytam is kb 6 kg-ot. Ég körbe az egész derekam, hàtam, jobb làbam és...
        Udvozlom.vekonybel teljes atvizsgalasara on melyik vizsgalatot javasolja ?melyik a reszletesebb es a mindent megmutato vizsgalat?a vekonybel kontraszanyagod mri vagy a vekonybel kapszulas endoszkopia?
        Tisztelt Dr Úr! 1 hónapja volt egy torokgyulladásom ami igen erős fuldokló köhőgéssel járt Gargalizálás közben félrenyeltem és rám tört a fuldokló köhögés is szinte egyszerre. Olyan erős volt, mintha beszakadt volna a mellem és belül...
        Udvozlom.vastagbeltukrozes soran szovetmintat vettek a vekonybelbol melynek eredmenye: Felszines vastagblel nyh; a reszletek, az interstitiunban intenziv crhonicus,aspecificus reszben granumolatosus jellegu es aktiv fazisban levo lob. Megfelelhet illetitis...
        Udvozlom.Kerdesem a kovetkezo lenne amiben remelem tud nekem segiteni.laktuloz kilegzesi teszten jartam melynek eredmenye a kovetkezo: laktuloz kilegzesi teszt: ehgyomor:0. 20 perc:0. 40 perc:9. 60 perc:21. 80 perc:44. 100 perc:49 120 perc:41. Ezek az ertekek...
        Tisztelt Doktor Ur/Holgy. 24 eves lany vagyok. Februar 20an lett kimutatva hogy kollagen kolitiszem van illetve az antrum es a corpus teruleten talaltak idult gyulladast amihez talsltak helicobacter fertozest azt kezeltek antibiotikummal. Erre felirtak...
        Kedves doktor azzal a panasszal fordulnèk önhöz hogy amikor wc-zès utàn kitörlöm a fenekem rövid iďő utan ujra ki kell mert megint szekletes a vegbelnyilasnal. Az lenne a kerdesem hogy ez mitől van mi okozza ès hogy mit lehet ellene tenni . A...
        Bolyhok és kripták aránya szabályos. Enyhe, részleges boholyatrophia. Interstitialisan diffus jellegű idült lobsejtes reakció jött létre. Brunner mirigyek és izomréteg láthatóak helyenként. Nagyszámú Brunner mirigy látható helyenként a...
        Üdvözlöm! Segitseget szeretnék kérni, a pàrom nagyon beteg nem tud enni minden kijön belole jelenleg a miskolci Semmelweis korhazban fekszik gyomorszondan at kapja a taplalekot 175cm 36kilogramm. Gyomorturozese negativ volt lelki gondra is gyanakodtak...
        T.Doktor Úr! Megfogadtam a tanácsát és elmentem az SBO-ra.Sajnos pozitív lett a Clostridium gyorteszt. Ennek fényében a 3x2 Klion és mellette az Enterol kapsz.megfelelő terápia? A vérkép minimális CRP eemelkedést mutat/6,6/a többi paraméter...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Magunkról tanulni sosem késő! Az egészségértés jelentősége felnőtteknél.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó