• Diéta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Nő/Dr. Úr! Nemrég kaptuk kézhez férjem /37 éves/ leleteit amiben a következő értékek voltak: SeCholesterin:6,5mmol/l (3,1-6), LDL-ch:4,7mmol/l (0-3,35), vvt szám:5,66 T/L (4,3-5,3),Haemoglobin:167g/L (130-160) a többi érték a vérben a fiziológiás határokon belül mozog. A vizelet üledékben volt 2-3 vvt,urát szemcsék.A seHúgysav norm. 3 dologban szeretném kérni a véleményüket: 1/ a koleszterinszint emelkedésére és az urát szemcsék miatt diétázni kellene neki.A diéta összeállítására vonatkozóan szeretném a tanácsukat kérni. 2/Mostanában kevesebbet tud mozogni,így fel is szedett pár kilót és meglehetősen stresszes a munkája is. Összefüggésben lehet az értékek változásával? 3/a vvt szám és a haemoglobin szint változása,emelkedése ilyen formában már polycytaemiának nevezhető-e,az értékek normalizálódása befolyásolható-e életmódváltással,diétával? Segítségüket előre is nagyon köszönöm! Üdvözelettel: SzAngie

        WEBBeteg szakértő válasza a diéta témában

        Tisztelt Kérdező!

        A 6.mmol/l-es cholesterin-szint diétával, életmódváltással max. 10%-ot csökken, és még ez is a normálérték fölött lenne. Úgy gondolom, 3 hónapig megpróbálható a zsír- és cholesterinszegény diéta (zsír, sertés- és marhahús kerülése, sok zöldség, rost fogyasztása, szárnyasok, halak), emelett szükséges a fizikai aktivitás fokozása is.

        Ha ezt követően is a normálérték fölött van a cholesterin-szint, érdemes gyógyszeres kiegészítésen elgondolkodni. Természetesen a kevesebb mozgás és a stressz közrejátszik ezen metabolikus értékek eltolódásában. A vvt-szám és hemoglobion-emelkedés inkább mérsékelt folyadékhiány tünete lehet, a javasolt 3 hónapos kontollnál ez kiderül.

        A polycytaemia viszonylag ritka betegség, későbbi életkorra jellemző. Gyakrabban jelezhet tüdőbetegségek az emelkedő haemoglobin-szint (pl. dohányosoknál is gyakrabban látjuk ). Összességében a bő folyadék- és rostfogyasztás, a zsír- és cholesterinszegény diéta, a heti 3x-i rendszeres testmozgás javasolt.

        Tisztelettel:

         Dr. Plósz János

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-07 23:17:42; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 14:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Gasztroenteorologus orvosom dysbacteriosist állapított meg (gyakori hasmenés, nyálkás széklet, puffadás). A gyógyszeres kezelésen túl (antibiotikum, Probiotikum, vitaminok/ásványi anyagok pótlása) milyen ételeket...
        Tisztelt doktor úr/doktornő! Kb. 2 hete hasi unkomfort érzésem van, hol itt, hol ott érzek fájdalomnak nem nevezhető érzést. hozzáteszem mostanában sajnos nagyon-nagyon stresszes időszakban vagyok! A székletem eleinte sárga zsírszéklet (nem...
        Tisztelt Doktor úr/hölgy Helycobacter fertőzésre ajánlottak 2 hétig lansoptol 30mg napi 2 illetve Ospamox 1a napi 2-t.A másik orvos azt mondta napi 2×PPI,napi 2xclaritromycin 500mg és napi 2x Ospamox 1a de ezeket 7 napig szedni.A kérdésem,hogy ön...
        Üdvözlöm! 07.26.-án kaptam B12 1000-es injekciót mert alsó értéken volt a szervezetembe 158 (156-674 között normál). A panaszaim: nagyon...
        Tisztelt Doktor Úr! Bő másfél eve kezdodtek a panaszaim. Szeklet elmaradassal (akar 3napig is) es egy suru vizeleses hasfelpuffadasos tunetegyuttessel.Megdagadt a hasam es forrosag erzes majd pisiles utan megkonnyebbules.Egyre kevesebb étvággyal,ritkan...
        Tisztelt doktor! 4 éve nagyon lerobbantam. Másfél hónap kórház. A májfunkciós értékeim és a fehérvérsejtem az egekben volt. A hasam ból 1,5 l vizet szivattak le. Besárgultam, enni sem bírtam, teljesen legyengültem.Alkoholos problémáim...
        Tisztelt Doktor Úr! Egy kb. 1,5-2 éve fennálló gasztroenterológiai problémáról szeretném kikérni a véleményét. Talán másfél éve kezdődő alhasi panaszaim vannak, amit először mozgásszervinek véltem, ezért nem nagyon foglalkoztam vele....
        Más fel éve naponta 4x5x megyek WC re amit görcsök kísérnek és mindig hig.Akkor kemény a székletem ha napi 1x eszem.
        Üdvözlöm! Nagyjából másfél éve kezdődtek a panaszaim. A vastagbelem jobb oldali, felszálló ágában nehezen meghatározható feszülést, diszkomfort érzést kezdtem tapasztalni és ezzel együtt hasmenésem lett. Ez a tünet tavaly nyáron vált...
        Kb. 2 hete fáj a hasam jobb oldalon a bordaív alatt. Voltam vele orvosnál, de nyomásra nem érzékeny, csak szinte folyamatosan hol erōsebben, hol pedig gyengébben fáj! Vérvételen is voltam, amin csak a koleszterinem volt magas egy nagyon kicsit,...