• Mi lehet ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 43 éves nő vagyok. Évek óta küzdök refluxal, III-as, és IBS-el. Gyógyszerérzékeny vagyok, igy teákkal tartom magam rendben. Azt vettem észre, hogy menstruáció elött kb. 10 nappal felerősődnek a tüneteim,ég a torkom, sok a savam és a puffadásom tovább fokozódik. Ilyenkor úgy nézek ki mint egy kismama. Ha vége a menzesznek, akkor minden rendben. Már voltam nőgyógyásznál, nem találtak semmi problémát. Az nőgyógyászom szerint az emésztőrendszerrel függhet össze. Elég kellemetlen, mert ilyenkor a ruháimba sem férek bele. Szeretném Öntől megkérdezni, hogy ez mi lehet, és tudna e javasolni valamit rá? A gasztroenterologus orvosom azt mondja, hogy ebbe bele kell törödnöm. Még szerintem fiatal vagyok ahhoz, hogy 1 hónapból 10-15 napot bújkáljak, és ne menjek sehova. Válaszát előre is köszönöm, munkájához sok sikert, és jó egészséget.

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        Panaszainak ezek szerint van összefüggése a menstruációs ciklussal, főként ennek hormonális változásaival. A progesteron a simaizmok ellazulását fokozza, így a refluxot erősítheti, illetve a belek renyheségét fokozza. Ha gyógyszeres terápia nem jön szóba, akkor csak az életmódi tanácsok maradnak: rendszeres gyakori kis étkezés, bő folyadék és rostfogyasztás, probiotikumok kúraszerű alkalmazása (Lactív ampulla, tabletta, Normaflore). Főétkezésekhez megpróbálható emésztést segítő szerek (Mezym Forte, Pankreoflat) szedése. Sok kedvező tapasztalat van a Salvus víz fogyasztásával savas panaszok esetén.

        Tisztelettel:

         Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-06 22:57:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: