• Székrekedés, szorulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 3 hónapos kisbabámmal vagyok itthon, és már a terhesség alatt is jelentkezett székrekedés, illetve szorulás. Akkor betudtuk a terhességnek, de így a szoptatás alatt is sűrűn előfordul. Hiába eszek rostosat, nem segít, csak rengeteg bélgáz termelődik, ami eléggé kellemetlen. Ha végre sikerül elmennem WC-re (1-2 nap után), akkor egy ponton megreked a széklet, és se ki, se be. Ekkor szoktam hashajtót beszedni tabletta formájában, ez általában egy negyed óra után használ is, bár így is elég nehéz a dolgom. Egyszóval, szeretnék egy olyan állandó lehetőséget, amit szoptatás alatt is tudok alkalmazni, és nem csak akkor nyúlhatok hozzá, amikor már nagyon muszáj. Köszönettel: Anna

        WEBBeteg szakértő válasza a székrekedés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nem ritka állapot a székrekedés megmaradása szülés után (a hasfal tágult, a bélmozgások is renyhébbek).

        A legjobb megoldás a lactulose (Laevolac szirup, Duphalac szirup) használata. Csecsemőknek is adható a szer, így problémát nem okoz a szoptatás alatt sem (mesterséges szénhidrát, mely nem szívódik fel, a bélbaktériumok szerves savképződés mellett bontják, savasítják a béltartalmat, így a bélflórát kedvező irányba tolják el és lágyítják a székletet). Kezdő adagként naponta 3x1 evőkanál folyamatos használata javasolt.

        Tisztelettel: 
        Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-05 22:00:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: