• Cholangitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2004 évben epekő műtét által eltávolították az epehólyagomat.Ezt követően megnőttek a májenzim mutatók.Különösen igaz ez ha koleszterin csökkentőket szedek.Kérdésem:van e összefüggés,mit tegyek?Üdvözlettel.Gyöngyösi Gábor

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterin témában

        Tisztelt Kérdező!

        A cholesterin-csökkentők ismert mellékhatása a májenzim-érték emelkedés, ekkor gyógyszerváltás, súlyos esetben a gyógyszer elhagyása szükséges. A cholecystectomia (epehólyag-eltávolítás) után jelentkező májenzimérték-emelkedés Oddi-sphincter dyskinesis (az epe nyombélbe jutásának zavara) jele lehet. Ekkor a közös epevezeték beömlésénél lévő izomgyűrű nem megfelelően működik és epeelválasztás ingerekor nem ernyed el, epeúti tágulatot, enzimemelkedést és epés panaszokat okozhat.

         Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-02 21:41:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 11:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: