• Egészséges életmód?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webdoktor!Ez év márciusában áttértem egy egészségesebb életformára, aminek köszönhetően lefogytam 19 kilót.Az eredményt egy táplálkozási tanácsadó segítségével és termékeivel kiegészítve értem el. Örülnöm kellene, de vérvételen voltam és nagyon megijedtem. GPT érték:57 U/l/Ref:5-39/ GGT érték:54 U/l/Ref:5-32/, ezek májra utaló értékek? 3hónappal ezelőtt voltam vérvételen, akkor minden rendben volt. Alkohol kizárva, zsugorodott epehólyag epekövesség miatt 10 éve ismert,voltam tegnap ultrahangon:epehólyag helyén reflektáló képlet hangárnyékkal-kövesség mellet szól, a máj norm.nagyságú és szerk.Intrahepatikus epeutak nem tágak.A kövek nem okoznak panaszt.Lehet, hogy a táplálék kiegészítők okozzák? Tisztelettel:Kata50

        WEBBeteg szakértő válasza a epekő témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ne ijedjen meg! Ezek nagyon minimális eltérések, a meglévő epekövesség minden további nélkül okozhatja. A zsugorodott, kővel telt epehólyagot véleményem szerint érdemes eltávolítani, mert krónikus gyulladásos folyamatot tartanak fenn a kövek az epehólyag falában és emelik az epehólyagrák kockázatát. Természetesen a táplálék-kiegészítők is okozhatnak enyhe májenzim emelkedéset (ugyanúgy, ahogy a legtöbb gyógyszer is), de ezek az értékek nem riasztóak.

        Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-26 09:30:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 15:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: