• Mi okozza?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A szomszédom egy 70 éves néni. Mostanában állandó szédülésre, hányingerre panaszkodik, de a vérnyomása rendben van. Ezek mellett még fájlalja a máját, epéjét. Mindig puffad, ha eszik, ha nem. aludni is csak 4-5 órákat tud. a gyógyszerek amiket szed: Lucetam1200mg, Ramace10mg, Cardura2mg, Profenid100mg, Dormicum15mg,Agen5mg,ulceran150mg, Cerucal. Szed még recept nélkül kapható gyógyszereket is amire emlékszem Seducar, magneb6. Szeretném megkérdezni, hogy mi lehet a probléma. Lehet, hogy a sok gyógyszer miatt van vagy forduljon orvoshoz. Köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a epekő, haspuffadás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A szedett gyógyszerek közül a profenid okoz gyakran gyomorbántalmakat. Ezt elkerülendő szedi a néni az Ulceran-t, mely gyomorsavcsökkentő, de lehet hogy nem véd eléggé (vannak már erősebb készítmények is). Időskorban gyakran fordul elő hasnyálmirigyelégtelenség, amely emésztési zavarral, puffadással jár. Megoldása hasnyálmirigy-enzimpótlás (Pankreoflat, Neopampur, Mezym Forte) a főétkezésekhez.  Mivel epekövesség is okozhat hasonló panaszokat, hasi ultrahangos vizsgálat is javasolt (ennek során az epeutak és a máj is jól vizsgálható). 

        Tisztelettel:

        Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-23 20:58:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 13:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: