• Mi a probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tavaly októberben műtöttek epekővel.A műtét után minden jó volt,kb, áprilisig.Aztán jelentkeztek ismét hasonló tünetek.Sokszor hasmenés,ami sárgás és nyálkás.Gyomorfájdalmak,a köldököm környékén nagyon érzékeny,és a legrosszabb,hogy úgy érzem mintha a műtétem helye fájna belül.A hasam jobb oldala nagyon fáj,mintha a májam fájna.Evés után haspuffadás.Székelés után fáj a gyomrom.Sokszor úgy érzem,mintha nem ettem volna semmit.A legrosszabb a hasfájás és a görcsös hascsikarás.Akkor rögtön wc-re kell mennem.Csináltattam teljes vérképet,hasi uh-t,székletvizsgálatot 1x.Mind jó lett.Csak a triglicerid magas egy kicsit.Voltam gasztroenterológusnál ő azt mondta,hogy ezek a leletek alapján szerinte semmi bajom nincs.Van egy kis túlsúlyom,erre fogta.Próbáljak meg lefogyni.Meghogy az epeműtét után ez előfordulhat,de majd elmúlik.Mikor?Ez április óta így megy már.Augusztusban voltam nála.Már ebbe betegszem bele.Semmilyen gyógyszert nem kaptam.Nem használnak a görcsoldók.Szedtem be nos-pát.Mikor a normixot adott a háziorvos utána jó volt egy darabig.(ezt a teljesen vízszerű hasmenésemre kaptam).Mi lehet a probléma?Van valami gyógyszer amit szedhetnék?Ebbe betegszem bele.Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a epeműtét után témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az epehólyag-eltávolítás után jelentkező panaszokat összefoglalóan postcholecystectomiás szindrómának nevezzük. Ez gyűjtőfogalom, számos betegség tartozik ide. Panaszai hátterében állhat epeelfolyási zavar (Vater Papilla sclerosis), amelyet a közös epevezeték záróizmának elernyedési képtelensége okoz. Ennek igazolásában epeuti scintigraphiás vizsgálat segíthet. Hasmenését okozhatja a nem kielégítő emésztés, melynek oka az epehólyag hiányában csökkent epesav-mennyiség. Ezen diétával, hasnyálmirigy-enzim pótlással lehet segíteni. Illetve marad egy nagy csoport, az irritabilis bél szindroma. Ez funkcionalis betegség (azt jelenti, hogy az elvégzett vizsgálatokkal szervi eltérést nem tudunk kimutatni, a panaszokat a bél kóros érzékenysége, motilitászavara okozhatja). Ebben az esetben nehéz a terápia, csak általános tanácsaink vannak: rendszeres, gyakori kis étkezés, bő folyadék és rostfogyasztás, probiotikumok (Lactív, Normaflore). Ha a Normix hatásos volt, ennek kúraszerű alkalmazása is szóba jön (havonta 1 hétig).

         Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-17 15:33:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: