• Hogy alakulhatott ki hasnyálmirigy gyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Jóna Angelika! Köszönöm gyors válaszát. Értetlenül állok a diagnózis előtt. Utána néztem a Net-en és a hasnyálmirigy kialakulását alkoholfogyasztáshoz kötik. Én nem alkoholizálok. Az étkezésemre is megpróbálok odafigyelni, mivel enyhén túlsúlyos vagyok, és szép lassan próbálom a kilókat leadni. Édesanyám volt erősen túlsúlyos, mivel nem eszem zsírosat, édese, arra gyanakszom, hogy súlyproblémám genetikai. Igaz már régóta sugárzik alkalmanként fájdalom a derekamba, hátamba, de mivel gerinc problémáim vannak a fájdalmat erre következtettem, nem pedig hasnyálmirigy sugárzó fájdalmának. Tehát nem értem hogyan alakulhatott ki a hasnyálmirigy gyulladás. Válaszát várva: Tisztelettel: Rika

        WEBBeteg szakértő válasza a hasnyálmirigy témában

        Kedves Rika!

        Egy képalkotó lelet alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. A hepatomegalia (májmegnagyobbodás) oka lehet a túlsúly, ebben az esetben a máj fokozott zsírtárolása felelős. Az óvatos fogyás, diéta, vitamin- és nyomelempótlás segíthet a további állapotromlás megelőzésében illetve a májszerkezet  és az anyagcsere normalizálásában. A hasnyálmirigy a hátsó hasfalon helyezkedik el, így az ultrahang által nehezen ábrázolható, gázosabb belek esetén időnként nem is vizsgálható. Tehát egy ultrahangos lelet alapján ne tartsa magát hasnyálmirigy-betegnek.
        Krónikus hasnyálmirigy gyulladás kialakulhat szinte tünetmentesen is. Abban igaza van, hogy oka 80%-ban alkoholhoz köthető, de 15%-ban ismeretlen okú, illetve 5 %-ban magas vérzsírszint, magas kalciumszint, esetleg családi halmozódás állhat a háttérben. Javaslom, végeztessen laborvizsgálatot (máj és hasnyálmirigy-enzim értékek, felszívódási zavarra utaló paraméterek) és hasi CT vizsgálatot, mely egyértelműen tud nyilatkozni a hasnyálmirigy állapotáról.

        Üdvözlettel:

         Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-09-09 22:32:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 10:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: