• Gyomorpanaszok: mi a probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A panaszaim lassan már egy éve kezdődtek. Folyamatosan loccsanó, folyó hangokat hallok a gyomromban álló és ülő helyzetben is egyaránt. Sokszor ha megnyomom a hasam jobb oldalon, olyan, mintha vizes lenne, mintha víz lenne benne. Szinte minden egyes emésztési hangot lehet hallani, morgó, puffadó, nyöszörgő hangok és sajnos nem csak a hasam körül, hanem hátul is... Igaz, vékony vagyok, de sosem voltam vastag és ilyen problémám eddig még sosem volt. Voltam hasi ultrahangon, de nem mutatott ki semmit sem. Most gasztroenterológiára küldtek, gyomortükrözésre, bár félek tőle nagyon. Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy lehet Candidám van és ő is félt a gyomortükrözéstől, fél attól, ha valamelyik Candida telepet felsértik és bekerül a véráramba, akkor nagyobb baj lehet. Szedtem már probiotikumot, oxytarmot, stb, de semmi sem használt. Tanuló vagyok és síri csendben, pl. dolgozat írás közben nagyon zavaró. Mi lehet gond? Kell a gyomtükrözés Ön szerint? Lassan már a kedvemet is elveszi mindentől. Ha gyomortükrözésre kerül sor, léphet fel komplikáció? Sajnos olvastam róla sok mindent! Elnézést hogy ilyen sokat írtam! Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: ancsaa

        WEBBeteg szakértő válasza a irritábilis bél szindróma témában

        Tisztelt Kérdező!

        Panaszai irritábilis bél szindrómának felelhetnek meg. Ezen kórképben szervi eltérést nem tudunk diagnosztizálni, a panaszokat a bélmotilitás kóros megváltozása, a bél beidegzésének eltérése okozhatja. A gyomortükrözést ezen panaszok alapján nem látom indokoltnak (nem a candidás dolog miatt, mert az ebben a formában badarság). A panaszok megszünése a bélmotilitás rendezésétől várható. Ez nem könnyű dolog, hiszen mint emlitettem, konkrét szervi eltérés általában nem mutatható ki.

        Az életmód rendezése elsődleges: gyakori, rendszeres kis étkezés, bő folyadék és rostfogyasztás, testmozgás alapvető. A széklet rendezése is szükséges (ne legyen székürítéses, se túl gyakori). Az akaratlan levegőnyelés (beszéd, evés, ivás közben) szintén súlyosbíthatja a tüneteket. Gyógyszeresen a Dicetel és a Meteospazmyl tabletta próbálható meg, de véleményem szerint a gyógyszeres terápia csak tüneti kezelés, nem az okot szünteti meg,


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-05 20:15:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 08:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: