• Izgulás miatti széklet visszatartási probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/nő Van egy régebbi problémám és szeretném már, hogy megoldódjon vagy legalábbis tenni ellene.. Orvosi vizsgálatokon emlékeim szerint egyszer voltam ezzel kapcsolatban akkor volt egy hasi ultrahang de az nem mutatott ki semmi rendellenességet. Talán ott kezdeném, hogy kisiskolás koromban eléggé izgulós voltam ez máig meg is maradt. Legjobban ami zavar a széklet visszatartási probléma. Ez a mindennapi életben nagy gondot okoz. A háziorvosom azt mondta nagyon érzékeny a hasnyálmirigyem és sok a savam is. A székletem állaga sokszor híg. Nagyon sok mindentől megy a hasam ( összes szénsavas termék, mentol és elég ha 3 különféle dolgot összeeszek már probléma van). Ha itthon vagyok szinte a problémák megszűnnek, de ha valahova kell menni akkor egyből megkezdődik ez az izgulás attól, hogy ott majd rám jön a szükség. Ha nem eszek semmit úgy nincs baj, de amikor valamit eszek rögtön érzem a teltséget és azt, hogy nem nyugodt a gyomrom. Tehát, ha nem lenne ez a pánikolás attól, hogy most itt "nincs wc nem lehet elmenni sehova" dolog akkor egész jó lenne. Elég rossz így ezzel együtt élni..elnézést, hogy ennyit írtam de leírtam amiket tapasztalok magamon és remélem van rá valami segítség mert ha tovább húzom csak rosszabbodna a helyzet. Egyéb más panaszaim nincsenek. Köszönöm szépen. B.K.

        WEBBeteg szakértő válasza a hasmenés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leírt panaszok és tünetek szinte tökéletesen megfelelnek az irritábilis bél szindrómának. Ez azt jelenti, hogy szervi eltérést kimutatni nem tudunk, a panaszokat a bél normálisnál fokozottabb érzékenységének, motilitászavarának tulajdonítjuk.  Ha egyéb riasztó "alarm" tünet nincs (fogyás, véres széklet,  éjszakai nyugalmat zavaró panaszok, vastagbélrák az egyenesági rokonok között) akkor az állapot tartható idegesség következményének. Megoldása nem könnyű, hiszen nincs kézzel fogható eltérés. Életmódváltoztatás (a stressz szituációk jobb feldolgozása), rendszeres gyakori kis étkezés, probiotikumok, hasfogók átmeneti alkalmazása segíthet ( ha tudja, hogy kényelmetlen, idegen helyen lesz, vegyen be előre Imodium vagy Reasec tablettát). Javulás csak lassan, fokozatosan várható!

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-03 21:54:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 08:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: