• Hasnyálmirigy gyulladásomon ki tudna segíteni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2008.04 óta kezelnek hasnyálmirigy gyulladással.Mit tudnának javasolni, hogy egyáltalán helyrejöjjek.Legutóbb 31 napot feküdtem klinikán, szodával tápláltak, és mivel 20kg-t fogytam ott hagytam a klinikát!Most magamat kezelem 2008.08.28-i CRP:36,24 amiláz:318 lipáz:234.Ezek szerint amióta orálisan étkezem sokat javult az állapotom!Mit tudnak javasolni, hogy gyorsabban javuljak, ill.milyen csoda gyógyszer van erre a betegségre? Tisztelettel: Lugosi András

        WEBBeteg szakértő válasza a hasnyálmirigy-gyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Leírása alapján szövődményes hasnyálmirigy gyulladása van (volt), ami azt jelenti, hogy vagy elhalt a hasnyálmirigy egy része, vagy különböző gyulladásos folyadékgyülemek képződtek ebben a hasi régióban, és ezek tartják fent a gyulladást, illetve okozzák a panaszokat. Csodagyógyszer erre a betegségre nincs, az egyik legnehezebb belgyógyászati kórképről van szó. A nehézséget az jelenti, hogy a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek korábban aktiválódva a saját szöveteket kezdik emészteni, igen súlyos gyulladásos választ és esetenként szövetelhalást okozva.

        Ebből kifolyólag oki terápia kizárólag az Ön által is elszenvedett szondán keresztüli közvetlenül vékonybélbe történő táplálás (melynek kettős előnye, hogy a hasnyálmirigy régiója alá jut a táplálék, így gátolja annak aktivációját illetve bélmozgásokat fokozza, megakadályozva a bélbolyhok éhezés okozta sorvadását). Emelett persze tüneti terápiaként fájdalomcsillapítás, folyadékpótlás, gyomorsavcsökkentés történik. Ahhoz, hogy érdemi választ tudjak mondani egy ultrahangos vagy hasi CT leletre lenne szükség, mert az elhúzódó gyógyulás hátterében mindenképp valamilyen szövődmény állhat, és a választott kezelés ennek a jelenlététől függ. Addig is a diéta óvatos bővítése javasolt, elsősorban szénhidrátokkal, majd óvatosan fehérjével és utolsóként a zsírokkal.

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-29 17:29:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 20:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: