• magas gyomorsav

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/úr! 24 éves aktívan sportoló srác vagyok.Rendszeresen járok konditerembe és mint sok fiatal én is egy kb. 3 hónapja próbálok odafigyelni az étkezésre.Ez azt jelenti, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidrát iletve fehérje bevitelre.Bár anyagilag nem tudom azt a nagyon változatos táplálkozást követni mint a profik de az utóbbi időben szinte csak csirke mellet és párolt rizst fogyasztottam./80%/ Egy pár napja már nem nagyon eszem rizst és csirkemellet mert nem kívánom, valamint észrevettem bár mit is eszem eléggé fent van a gyomorsavam étkezést követően nem sokkal, és éjszaka is elég sűrűn.Ez esetleg az állandósult egyfajta étkezés következménye lehet?Felborulhatott a "sav-bázis háztartásom" a rendszertelen csak szinte egyfajta étkezés következtében?Savlekötőt még nem szedtem mert nem tudom, hogy azzal megoldok e mindent.Jobb lenne felhagyni ezzel az étkezéssel és normálisan próbáljak változatosan étkezni? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a magas gyomorsav témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az egyhangú étkezés semmiképp nem ajánlott, bár a fent említett refluxos, soksavas tüneteket nem feltétlen ez provokálta ki. A refluxot a fokozott hasűri nyomás (a has megfeszítése emelésnél, felülésnél..), a hajlongó test-pozíció, a túl nagy mennyiségű egyszeri étkezés, a szénsavas italok, erős fűszerek  provokálhatják. Javaslom, hogy étkezzen gyakran, keveset és változatosan, fogyasszon szénsavmentes ásványvizet ( a Salvus víz nagyon jó szokott lenni a gyomorpanaszokra), illetve kerülje a fokozott haspréssel járó testgyakorlatokat. Ha ezen tanácsok nem segítenének, akkor tervezhetjük a gyógyszeres terápiát.

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-26 09:29:14; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 13:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: