• Medrol okozhatja-e a filtrációs ráta csökkenését?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors és kielégítő válaszát. Már két hónapja szedem a medrolt a kollagén colitisre, most már folyamatosan csökkenő adagban. Kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e ez a gyógyszer a filtrációs ráta csökkenését,jelenleg 61ml/perc és a kreatinin növekedését, ami most 86umol/l, és hogy emelkedhet-e a szedés alatt a koleszterinszint? A szedést 32mg-mal kezdtem, jelenleg 8mg-t szedek, mennyire kell csökkenteni, hogy abbahagyhassam a szedést? Félek ettől a gyógyszertől nagyon szeretnék már megszabadulni tőle.Válaszát előre is köszönöm: Irgburg

        WEBBeteg szakértő válasza a medrol témában

        Kedves Kérdező!

        A Medrol folyadék-visszatartást okoz a szervezetben, ezáltal hajlamosít lábdagadásra és ronthatja a vesefunkciót (egyébként ez a kreatinin-szint még normális és erősen függ a folyadékbeviteltől, főleg nagy melegben). A filtrációs ráta általában származtatott érték a kreatininből számolják, így nem csoda, hogy az is emelkedett. Bő folyadékbevitel mellett ezzel nem lesz gond. A cholesterin-szint emelekedés oka is lehet a Medrol terápia, hiszen a steroidok a szervezetben cholesterolból képződnek és az anagycserét is befolyásoljk. 4 mg napi dózis után hagyjuk el általában a szedését.

        Üdvözlettel:

         Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-21 08:34:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 09:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: