• Lehet valós okom rá?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. NŐ/Úr! Röviden az aggályaimról. 2 és fél éve szültem, azelőtt teljesen lapos hasam volt. Nem foglalkoztam vele. Szülés után elfogadtam, hogy megváltozott az alkatom vele együtt a hasam is nagyobb, maradt. Nem annyira mint általában látni a nőkön, de amiért zavar az az, hogy hetek óta figyelem, hogy ébredéskor mintha finom mozgások lennének a gyomromban, aztán korog amikor elkezdek mozogni. Gyorsan hozzáteszem, terhesség abszolút kizárt! Régen hallottam, hogy lehetnek az embernek bélférgei és furcsa mód erre kezdtem gyanakodni. Hízásra nem vagyok hajlamos, inkább soványnak számítok. Szóval nem a pocak zavar, hanem az, hogy mitől van? Vagy csak bebeszélem magamnak azokat a bélmozgásokat, amit régebben sosem éreztem, vagy tényleg lehetnek bélférgeim, amik miatt mintha egyre nagyobb lenne a hasam. Valahol hallottam, hogy a fokhagyma-torma együtt segíthet, egyszer kipróbáltam, nem történt semmi. Interneten is olvastam béltisztító kúráról, de túl költséges lenne és inkább üzleti érdekeket látok mögötte. Kérdésem az, milyen orvosi vizsgálatok vannak ennek kiderítésére és milyen gyógymódok? Ha nem megyek el orvoshoz, hogyan kezelhetem magam gyógyszer nélkül? Van-e egyéb tünet, amit nem írtam le? Ha kevés az infó, még írhatok. Köszönettel: nzs

        WEBBeteg szakértő válasza a bélférgesség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Természetes, hogy a szülést követően a hasfal szövetei megnyúlnak és kitágulnak, majd a szülést követően bizonyos szintig regenerálódnak, de soha nem úgy mint a terhesség előtt. Az észlelt bélmozgások tényleg azt jelzik, hogy vékony hasfala lehet, amin keresztül a normális bélmozgásokat láthatja. A bélférgesség általában hasmenést, végbéltáji viszketést okoz. A hazánkban előforduló bélférgek nem akkora méretűek, hogy hasfalon keresztül a mozgásuk megtapasztalható legyen. Ha nyugtalanítja a dolog, széklet féregpete vizsgálatot kell végezni az illetékes ÁNTSZ-ben. A bélférgesség egyébként kutyáktól, macskáktól szerezhető, gyakoribb kisgyermekkorban (homokozás, háziállatok puszilgatása).

        Tisztelettel: Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-15 16:35:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 07:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: