• hasi ultrahang értelmezése beteg máj esetén

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kérem segítsen értelmezni a hasi ultrahangom eredményét! A máj jobb lebenye kis dimenziójú, bordaközből vizsgálható, bal lebenye megnagyobbodott, kitölti az epigastriumot, a felszíne főleg az alsó, durván egyenetlen. A szerkezet finoman inhomogén, de focalis elváltozás nem látható.Epeutak nem tágabbak. A májkapuban varicosus vénák ábrázolódnak. A cholecysta fala mérs. megvastagodott, lumenében nincs kő. A pancreas régióban körülírt kóros képlet nem detectálható, a Wirsung nem tágabb. A vesék alakja, nagyságja, helyzete és echoképe szabályos.A jobb vese kp harmadában 10 mm echogén képlet van, angiomyolipoma jellegzetességeit mutatja. Pangás nem látszik.A lép megnagyobbodott, 20x10 cm, homogén echoszerkezetű. Az aorta lumene átlagos tágasságú. A hólyag sima falú, környezetében kóros képlet nem ábrázolódik. Kóros nyirokcsomó nem detectálható. Patológiás kokárda nem hozható látótérbe. A kismedencében a belek között, és a máj körül 1 cm rétegvastagságban detectálható kevés szabad hasűri folyadék. Az eredmények magyarázatán kívül Ön szerint mennyire súlyos a dolog?Én abszolut nem érzem magam betegnek, nincsenek fájdalmaim. Köszönettel és tisztelettel

        Dr. Plósz János válasza a máj betegség témában

        A leírás májfibrosis-cirrhosis mellett szól. Mindenképp indokolt hepatológiai szakvizsgálat-gondozás, a fibrosis mértékének és okának megállapítása (elasztrometriás vizsgálat esetleg májbiopszia is).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2018. június 11., 23:19; Megválaszolva: 2018. június 14., 07:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: