• Megoldás mint műtét?!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor Úr/Nő Azzal szeretném kezdeni,hogy 2008-ban FNH miatt történt májműtét. Tünetmentes voltam ez év elejéig.A lényeg,hogy májusban történt hasi CT,ma pedig Máj MR,ennek eredményét írnám le. A hepar VII.segmentumában 10mm-es a korábbi CT vizsgálaton,a korai fázisban intenzíven halmozó góc ábrázolódott,mely MR vizsgálattal lényeges méretbeli változást nem mutat,T2 hyperintenz,T1 hypointenz megjelenésű.Diffuzio gátlást nem mutat.Az elváltozás a kontrasztanyagot az artériás fázisban intenzíven halmozza,a vénás és a késői fázisra csökken a halmozás,de valamelyest megmarad.A máj egyébként az in phase és out of phase képek között jelcsökkenést mutat,mely steatosisra utal. Vél:Kisebb benignus jellegű máj laesio. Szeretném megkérdezni,hogy ez átválthat-e rosszindulatúvá? Műtét szóba jöhet-e? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a máj témában

        Az elváltozás jellege nem utal arra, hogy rosszindulatúvá válhatna és műtét sem merül fel. Időszakos követés javasolt, jelentős méretnövekedés esetén lehet szükség továbblépésre.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. november 08., 17:25; Megválaszolva: 2017. november 12., 10:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: