• Negatív tükrözés után pozitív teszt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 32 éves férfi vagyok, összetett problémával járom az orvosokat lassan negyed éve. Nyár elején fáradékonyság, rosszullétek, fulladásérzés miatt vérvételen voltam, ahol vashiányt állapítottak meg (csak a vas és transzferrin-szaturnáció volt alacsony, a vörösvértestek, hemokrit, stb... mind rendben voltak). Emellett izomgörcsök, hasi-háti izomfájdalmak, derékfájás, izomlázszerű végtagfájdalmak is kezdtek jelentkezni. Ezután kivizsgálásra mentem: negatív mellkas- és nyaki gerincröntgen, 2 db negatív fül-orr-gégészeti teljes fiberoszkópos vizsgálat, 3 negatív hasi-kismedencei UH, valamint gasztro-és teljes kolonoszkópia. Ez utóbbi a gyomorban minimális refluxot állapított meg, a vastagbélből pedig 3 kis polip került eltávolításra ( kb. 1 cm nagyságúak, szövettan szerint kettő adenoma és egy hiperpláziás hámpolip) - szakorvosi vélemény szerint ezek nem okozhatnak olyan szintű emésztőrendszeri vérzést, ami a vashiányos anémia tüneteit indokolnák, kezelést nem igényel. Ez másfél hónappal ezelőtt volt, csakhogy azóta tüneteim továbbra is fennállnak, sőt rosszabbodtak, főleg az izom-és ízületi fájdalmak. Továbbá vagy 5 vérvétel, amiben az a közös hogy a vasszint a vastabletták szedése ellenére is alacsony, a limfocita szintén, valamint 1-2-es Westergren érték szinte mindegyikben (a többi RBC, HGB, hemokrit, stb... rendben van). Folyamatos fáradtság, rossz közérzet, kézremegés is érkezett, terhelhetőségem a nullával egyenlő. Hematológiára utaltak, ahová a negatív gasztro-kolonoszkópia eredmény ellenére székletmintát kellett vinnem, eredmény: hematológiai kezelést nem igényel, de a 3 mintából 2 pozitív, indokolt a kolonoszkópia ismétlése. Különösebb emésztőrendszeri problémám (székrekedés, hasmenés, stb...) nincs, csak alhasi "izom"fájdalmak. Kérdésem hogy létezik olyan, hogy egy, már hónapok óta vérzést okozó elváltozást, netán rosszindulatú daganatot egy kolonoszkópián ne vegyenek észre, amikor a fél-egy centis polipokat igen (egy szaktekintély végezte a vizsgálatot)? Természetesen ha szükséges, megismételjük a vizsgálatot, de van bármi olyan kórkép ami vérzést, vashiányt és folyamatos, 3-4 napig fennálló izom- vagy ínszalagfájdalmakat és derékfájást okoz, de mégsem látható endoszkópos vizsgálatok során? Várom megtisztelő válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a vashiány témában

        Először is, esetleg vashiánya van, vashiányos vérszegénysége nincs (így nem igazán magyarázható a fáradékonyság sem). A széklet vér pozitivitás túlzottan érzékeny vizsgálat, akár egy erősebb fogmosás is pozitívvá teheti (de egy aspirin, keményebb széklet vagy akár néhány gyomor-felmaródás is). Szóval én nem látom értelmét a colonoscopia ismétlésének és a vashiány erőltetésének (ferritin értéket néztek-e? mert ha ez jó, akkor a vasraktárakkal nincs gond). Az izomfájdalmak és a gyengeség miatt inkább ideggyógyászati vizsgálatot esetleg valamilyen immunológiai eltérést keresnék.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. október 01., 17:25; Megválaszolva: 2017. október 02., 19:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: