• Hasmenés/Széklettartás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Panaszom egy éve kezdődött. Tavaly nyáron egy hosszú alkoholfogyasztós este után 2 alkalommal sem tudtam tartani a székletem - pszichésen megviselt. Ezt követő időszakban féltem ettől, de sorozatos hasmenés kísérte a dolgot. Nem volt lázam, sem hányás. Általán 3-5 napot bírok ki hasmenés vagy emésztési probléma nélkül. Naponta kávézom reggel, és 4 nap alatt szívok el egy doboz cigarettát. A végszó, ami inspirált arra hogy írjak Önnek, múlthét szombaton történt. Erőteljes hasmenés - egészen epéig. Az ezt követő időszakban vagyok, az ügyeletes orvos jött ki hozzám, aki gyógyszert írt fel. Ezt beszedtem, és betartottam az ügyeletes orvos által kiadott epe diétát. Tegnap este, nem fogyasztottam különösebben tiltott ételt, reggeli graham zsembe, pulykasonkával, ebéd rántott leves (tojás nélkül), vacsora szintén graham zsemle. Az este folyamán, nem értem el a wc-re és ismételten széklettartási zavarom volt. Nem állok gyógyszeres befolyásoltság alatt/ 180 cm magas vagyok és 70kg. Vérnyomásom is rendben van. Próbáltam kideríttetni, hogy mi lehet a baj, ezért voltam laktóz intolerancia teszten - ami bizonyította, hogy ihatok tejet. Jelenleg már az őrület határát súrolom, és nem tudom hogy miért ilyen rossz az emésztésem. Naponta több alkalommal étkezek, nem eszek rossz minőségű ételt, gyorsételt és túlzsírosat sem, ennek ellenére kellemetlen a rendszeres hasmenés és nem tudok elmenni egy napra sem sehová kirándulni vagy bármit is csinálni.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a hasmenés témában

        Kedves Kérdező! Tartósan fennálló hasmenéses panaszai miatt mindenképpen javasolnám kivizsgálását. Történjen elsőként széklet bakterológiai vizsgálat, majd laboratóriumi vizsgálat, mely taralmazza a vérkép, vese-, májműködés, vércukor, szérum amiláz vizsgálatát is. Ezen eredmények függvényében szükség lehet még hasi ultrahang, vastagbéltükrözés vizsgálatra, illetve gluténérzékenység vizsgálatára is. Keresse fel panaszával háziorvosát.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. szeptember 28., 11:36; Megválaszolva: 2017. szeptember 30., 21:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: