• krónikus gastritis, reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Közel három éve makacs gyomorégéssel, és reflux -al (keserű érzés a garatban, főként az étkezést követő félóra után). Több kivizsgáláson is voltam, többek között: vérvizsgálat, székletvizsgálat, ultrahang, tükrözés (szövettannal), autoimmun vizsgálat, ételallergia vizsgálat. Az autoimmun vizsgálat (Chron, Colitis ulcerosa, autoimmun máj betegség), a székletvizsgálat negatív lett, az ételallergia vizsgálat szintén. A hasi ultrahang vizsgálat a máj fokozottabb echogenitását leszámítva negatív lett. A vérvizsgálat mérsékelten emelkedett májenzim szinteket mutatott, ezért elküldtek fibroscan-CAP vizsgálatra, ami fibrosist nem állapított meg, viszont jelentős mértékű steatosis -t igen. A vírusos májbetegségeket vérvizsgálatok alapján kizárták. A tükrözés enyhe, chronikus, aspecifikus duodentitist, illetve mérsékelt, chronikus, reaktív gastritist (enyhe fokú atrophiával)állapított meg a szövettan alapján. Az eredmény szerint: Korokozó nem nem azonosítható, Giardia sem kimutatható, Helicobactert is kizárták. A bélbolyhok, a boholyhám ép, IEL szám nem emelkedett. A vékonybél-nyálkahártyájában boholy-atrophia fennálása nem igazolható. 4 hónap Legalon szedését követően a májenzimek normalizálódtak, viszont a gyomorégés és a reflux nem múlt el annak ellenére, hogy már kb. 2 éve reggel 20 mg Esomeprasolt, este 40mg quamatelt szedek. Van amikor elviselhető, van amikor kevésbé. Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, 178cm magas vagyok és 72 kg. Zsíros ételeket kerülöm, koffeines kávét nem iszom. Étvágyam van, nem puffadok. Műtétem nem volt. Kb. 6 éve egy pánikreakció miatt Cipralex -et szedek kisebb adagban (kezdetben napi 10 mg -t, az utóbbi három évben napi 5 mg -ot. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint lehet a Cipralex az emésztési problémám kiváltó oka? Javasolja a gyógyszer elhagyását? Az információk alapján hogyan látja a helyzetemet, mi lehet a gyulladás kiváltó oka? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: S.

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A Cipralex-et nem tartanám a oki tényezőnek a gyomorhurut előidézésében (természetesen jó lenne elhagyni, ha nem szükséges már a használata). A krónikus gyomorgyulladást fenntarthatja diétahiba, fokozott stressz, fájdalomcsillapítók, de akár epés reflux is (a keserű szájíz illetve a savcsökkentőre rezisztens panasz alapján ez utóbbi merül fel bennem). Ha savas panasza nincs, illetve a meglévő panaszt a savcsökkentők nem befolyásolják, akkor akár ezek elhagyását is érdemes lehet megfontolni. Sajnos az epés reflux kezelésére az életmódi tanácsokon (gyakori, rendszeres, nyugodt kis étkezések, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése) kívül prokinetikumot állnak rendelkezésre (Cerucal, Domperidon), de ezek tartós használata nem javasolható.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. szeptember 19., 22:10; Megválaszolva: 2017. szeptember 20., 11:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó