• sima savas reflux lenne?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy héten belül már kétszer keltem éjjel arra, hogy erősen irritálta a torkomat a feljött sav, (első esetben már az orrüregembe is átfolyt míg feküdtem) ebből mindkét alkalommal az irritációtól fél perc alatt öklendezés lett, viszont habos fehér köpeten kívül semmi gyomortartalmat nem öklendeztem fel, pedig lett volna mit, mert a nap folyamán rendesen ettem (ebéd után semmi kiadósat). Első alkalommal távozott egy nagyon pici vér is, de szerintem ez csak az öklendezés közbeni irritáció eredménye volt, mintsem az öklendezést okozó további tünet. A családtagjaim persze nem voltak hajlandóak asszisztálni, betudták a hányingeremet annak, hogy elcsaptam a gyomromat, olyan sokat ettem. Ezzel csak az a probléma, hogy mozgáskorlátozottként nem tudok segítség nélkül orvoshoz menni. Önkényesen felállítja szakmunkást végzett takarítónő édesanyám, hogy hipochonder vagyok, egészen addig amíg láthatólag van valami gondom. Persze ilyenkor mire időpontot is kapok, ha olyan betegségem volt már többnyire javulófélben kerülök orvoshoz, hogy aztán beigazolódjon a gyanúja, hogy "felfújtam a dolgot", "rájátszok a betegségemre" (persze hogy rájátszok, ha csak úgy jutok orvoshoz!). Visszatérve a jelenlegi panaszaimra, mivel emellett szilárd székletem is alig volt az elmúlt 1 hétben, úgy gondolom többről van itt szó annál, minthogy falánk lettem volna, szóval ezúttal inkább nem várnék valami komolyabb panaszra, ami szakértelem nélkül is kezelendő betegség látszatát kelti. Mit javasol?

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        Reflux betegség okozhat ilyen panaszokat. Megoldásként a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, a szénsavas italok kerülése, ágyban a fejvég megemelése jön szóba valamint étkezés után legalább 1-2 óráig a függőleges testhelyzet megtartása. Gyógyszeresen savcsökkentő szerek pár hetes használata javasolható.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. július 02., 23:09; Megválaszolva: 2017. július 03., 14:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: