• hasmenés évekkel epeműtét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Közel 10 éve volt epekő miatt epehólyag kivétellel járó műtétem és azóta szinte mindennapos az étkezés utáni WC-re szaladás, jellemzően szeles-görcsös hasmenéssel.A munkám stresszes és sem a rendszeres étkezést, sem a megfelelő folyadékbevitelt nem segíti. Elég sok kávét iszom és nem diétázom. Nem merek napközben enni, nem reggelizek, mert a munkám miatt koradélutánig úton vagyok, így "hozzászoktam", hogy hazaérkezve eszek és futok. Súlyom nem változik. Késő este ismét eszek, és az többnyire bennem marad. Nem kellemes így élni a mindennapokat, de folyamatosan hasfogót se szeretnék szedni. Igyekszem a helyzethez igazítani a programjaimat, kirándulásokat, strandolást /csak wc legyen a közelben/ Illetve többszöri hasmenést okoznak a tejszínes-tejes ételek, tejföl, még egy fagylalt is, ezeket igyekszem ritkán enni. 1 hónap múlva nyaralni indulok, ahol egész napos hajókirándulás is vár rám, amitől már most rettegek. Szedjek 1 hétig hasfogót? Probiotikumot? Pálinkát? Mi segítene, hogy legalább a nyaralást ne tegye tönkre a hasmenés kiszámíthatatlansága és azonnalisága? Abban már rég nem reménykedem, hogy életmód váltás nélkül a mindennapjaimat rendbe tehetem, bár az lenne számomra az ideális. Kérem, hogyha lehet ne orvostól orvosig kelljen járnom nyaralás előtt, valami ideiglenes megoldás is segítene abban az 1 hétben. Köszönöm, várom válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a Postcholecystectomiás sy. témában

        Nagyon jól látja, hogy tartós javulás az életmód megváltoztatása nélkül nem fog összejönni. A nyaralás idejére érdemes a kávéfogyasztást csökkenteni (ez is fokozza a bélmotilitást), többször enni, egyszerre keveset, lassan, nyugodtan. Nem szabad a gyomrot teltségérzésig tölteni, érdemes a szénsavas italokat kerülni, valamint a feltételezett laktóz-intolerancia miatt a laktóztartalmú ételeket kerülni. Az utazásra már előtte érdemes a probiotikumot elkezdeni használni és az út alatt is folytatni (pl. Bonolact Regeneral). 1 hétig hashajtó is használható, ha ez a későbbiekben nem válik rutinszerűvé.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 06., 00:54; Megválaszolva: 2017. június 06., 07:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: