• Vélhető kortikoszteroid túladagolás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Nagy valószínűséggel egy egyedi probléma segítségében fordulok Önökhöz. Egy kedves ismerősömnél kb 4 évvel ezelőtt crohn betegséget diagnosztizáltak. Ennek következtében, hogy a bélrendszerében lévő gyulladások megszűnjenek, kortikoszteroidot kapott Budenofalk gyógyszer formájában, valamint kapott injekciós kezelést is. Lefogyott 42 kg-ra és azóta se tud meghízni. Az akkori kezelő orvosa 3 éven át szedette vele, miközben így utólag megtudtuk, hogy maximum 1 évig lehetne, mert 1 év után nincs hatása. Különböző mennyiségekben, mikor rosszabbul volt, a mennyiséget megduplázta hátha az segít. Az állapota nem lett jobb, annak függvényében sem, hogy a gyulladások megszűntek. 2016 tavaszán végbéltükrözésen vett rész, mely során megállapították, hogy a gyulladás lement, akkor mondta a már új szakorvos (aki korábban kezelte azt mondta, nem tud már segíteni!!!), hogy hagyja abba a Budenofalk gyógyszer szedését, folyamatosan csökkentve az adagot. Amint abbahagyta elkezdődött az igazi szenvedés. Folyamatos rosszullétek, ájulás, szédülés, fejfájás, hasi fájdalom, szívdobogás érzet, ingadozó vérnyomás és pulzus, égő érzés a bőrön a torkában nyelvén szájüregében és az egész emésztőszervben. Ez tart már egy éve. Volt fül orr gégésznél, háziorvosnál, ultrahangon Pécsen a neurológiai klinikán kivizsgáláson, nem egyszer sürgősségin és ügyeleten, senki nem tud semmiben segíteni. A pécsi kivizsgálás során megállapították hogy minimálisan az izmai "sorvadnak", és valószínűsítették hogy kortikoszteroid túladagolás mellékhatásaitól szenved. Vérképe szinte mindig tökéletes, véréből nem mutatható ki semmi. Vitamin hiányok voltak amik rendeződtek, de a tünetek ugyan úgy megmaradtak. Jelenleg ott tart a dolog, hogy egy év múlva is az orr melléküregében folyamatos jelleggel, van mikor híg, van mikor sűrű halmazállapotban folyik egy átlátszó fehéres váladék, aminek erősen maró hatása van. Ez leragad a nyelvgyökre és folyamatosan folyik lefele a torkába. Ezzel is nem egy orvoshoz fordultunk már eredménytelenül. Bakteriológiai vizsgálatnak is kitették, szintén eredménytelenül. Allergia teszten is volt, szintén eredménytelenül. Ettől a folyó váladéktól folyamat rosszul van, ég az egész teste, a nyelőcsöve, a nyelve ami sokszor már el is zsibbad annyira, hogy a beszéd is nehézkes. Olyan szinten legyengíti, hogy most már 1 hónapja folyamatosan felügyelni kell, félve attól, hogy mikor lesz rosszul mert nem egy alkalom volt rá, hogy elájulás közelében volt ( meg kell erősen ütni a hátát hogy magához térjen) Kérném a segítségüket, hogy kihez forduljunk, ki tud nekünk segítséget nyújtani ( milyen szakorvoshoz tartozik ez egyáltalán) ebben, hogy ez a vélhetően a szervezetéből kijövő "méreganyag" a túladagolás miatt mielőbb kijöjjön, vagy a szenvedései enyhüljenek. Senki nem tud mondani semmit, egyszerűen nem hiszik el az egészet, mert a vérképre hivatkoznak hogy nem mutat ki semmit. Kérjük segítsenek, mert egy család élete ráment erre az egészre, hogy senkitől nem kapunk segítséget.

        Dr. Plósz János válasza a szerteágazó panaszok témában

        A Budenofalk megvonásos panaszt nem okoz, még akkor sem, ha több évig használja a beteg, a szerből minimális mennyiség jut a szisztémás keringésbe, semmiképp nem tartanám ezen mellékhatásnak a panaszokat (1 év elteltével végképp nem). A Medrol használata viszont tényleg okozhat nagyon sokrétű mellékhatást, elhagyását követően saját kortikoszteroid-hiányt, izomgyengeséget, bőr-elvékonyodást, fertőzésekre való hajlamot, pszichés eltéréseket. Az orr-melléküregi eltérés és folyamatos váladékcsorgás fül-orr-gégészeti terület. Azonban a Crohn betegség az emésztőrendszer teljes szakaszán megjelenhet, emiatt mindenképp érdemes a nyelőcsövet-gyomrot-nyombelet is ellenőrizni endoscoposan valamint a vékonybelek régióját is (vagy kettős ballon endoscopiával vagy MR enetroscopiával).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. május 25., 17:49; Megválaszolva: 2017. május 26., 10:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: