• laktulóz érzékenység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr ! Szeretnék tanácsot kérni élelmezéssel kapcsolatban. Ha valaki nem laktóz hanem LAKTULÓZ érzékeny az mit jelent és milyen diéta javasolt. A laktózról tudom, hogy általában tejcukor érzékenység, de a tesztre a laktóz negatív volt a LAKTULÓZ eredménye pedig nagyon magas, ami rögtön egésznapos erős hasmenést is okozott. A tükrözés nem mutatott ki komolyabb problémát, csak ez az eredmény volt eltérő. Egy éve tartó hasmenés miatt kellettek a vizsgálatok. A LAKTULÓZ-ra is vonatkozik-e a tejtermékek érzékenysége, vagy arra már egyéb fehérjék is okozhatnak érzékenységet - akár növényi, akár állati. Egyáltalán ez is fehérje probléma ? Köszönöm a válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a laktulóz témában

        A laktulóz egy mesterséges szénhidrát, amit nem tudunk megemészeti, de a bélbaktériumok igen. A folyamat során a vastagbélben a pH csökken, hashajtó hatású anyagok képződnek. A laktulózt konkrétan székletlágyításra, hashajtásra használjuk. A laktulóz ételekben nem jelenik meg, a hasmenés pedig nem intolerancia eredménye, hanem a konkrét hatás. A kilégzési teszt során a laktulóz adását követően, ha hamar (2 órán belül) megemelkedik a H2-szint, vékonybél bakteriális kontaminációra utalhat.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. április 29., 09:21; Megválaszolva: 2017. április 29., 09:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: