• Szülès után megváltozott széklet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémam a következő:3 hónapja szültem(előtte többnyire szorulasos voltam,de kétnaponta azért volt székletem).szülés után pár nappal kezdődtek panaszaim(még a kórházi benttartozkodas alatt).Étkezések után nem sokkal,erős görcsös hasi fajdalom jelentkezett,majd hasmeneses széklet.de ezek étkezèsek után-az orvos azt mondta,irritabilis bél szindróma lehet,meg,hogy még szülés után nem rendeződtek vissza a belek,stb..majd rendeződik.Na ez így ebben a formában rendeződött is,de ami most van az sem kellemesebb,és aggasztó számomra. Tehát hol megy a hasam,hol pedig 4-5 napig sincs székletem.De ezt úgy kell elkepzelni,hogy pár székletmentes nap után,hirtelen hasi görcsök,elobb kemeny széklet,majd a nap folyamán több alkalommal hasmenéses jellegű.aztàn pár napig megint semmi,de ez így ismétlődik.Próbáltam a tejtermékeket kiiktatni-de akkor is fennálltak ezek a panaszok-Ön mit javasol?merre lepjek ezügyben?terhességem soran/szülés után magasvèrnyomásra derült fény-ezirányban kivizsgalás megtörtént.Viszont ez a székletvaltakozas igy 3 hónap távlataban nem tudom mennyire mondható normálisnak.

        Dr. Plósz János válasza a széklet témában

        A bélflóra és a hasi szituáció megváltozása magyarázhatja a székleteltérést. Leírása alapján visszatért a székrekedéses status, amikor megindul végre, akkor pedig kiürül a teljes vastagbél. Érdemes megpróbálni tartósan probiotikumot használni, folyadékot inni bőségesen, valamint mozogni rendszeresen, intenzíven. A mozgással és a folyadékbevitellel párhuzamosan a rostbevitel fokozatos emelése is szükséges. Ezek hatására rendeződhet a székelési habitus.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. április 19., 11:50; Megválaszolva: 2017. április 21., 07:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: