• Laktóz intolerancia vagy tejallergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Körülbelül két hónapja küzdök a problémámmal, amiben a tanácsát szeretnèm kérni: Két hónapja, hogy elkezdtem intenzíven edzeni (heti 4x1,5/2 órát), súlyzós ill. aerob edzést. Mellette diétázom, napi 5ször kis adagot, reggel tojásfehérje/zabkása stb, gyümölcs tízóraira, délben szénhidrát dúsabb(csirkemell, bulgur stb), uzsonna zsirszegeny és cukormentes joghurt stb, este túró és abból készült lightabb szénhidrátmentesebb vacsi. Azonban azt vettem észre, hogy vannak napok, amikor elképesztően puffadok, borzasztóan fáj a hasam, túlzott gázképződik. Edzések után tejsavó fehérjeport iszom, ami laktóz- cukor- és gluténmentes. Ám ha csak fehérjeport iszom, semmi ilyen problémával nem találom szembe magam, csak ha mondjuk reggelire tojásfehérjéből készült rántottát, délután fehérjepor, este túrót fogyasztom. Szedek emellett magnézium és sörélesztő tablettát (nem tudom, ez mennyire releváns). Mitől jöhetnek elő ezek a problémák? Esetleg a túlzott rostbevitel? Vagy sok fehérje? Nagyon kellemetlenül érzem magam tőle. Köszönöm előre is a válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a puffadás témában

        Laktóz intolerancia csak laktóztartalmú táplálék fogyasztását követően okoz panaszokat (hasmenés-haspuffadás). A tejfehérje allergia minden tejtermék fogyasztását követően tünetet produkálna (hasi panaszok, bőrkiütés, duzzanatok, akár léguti panaszok is). A túlzott rostbevitel mindenkinél puffadással jár, főként ha a bélflóra fokozottan gázképző jellegű. A túlzott mértékben bevitt tápanyagok, amelyek a vékonybélben nem szívódnak fel, átkerülnek a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok bontják el, gáztermelés mellett.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. március 01., 23:11; Megválaszolva: 2017. március 03., 20:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó