• Székrekedés,periorális dermatitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Az én problémám összetett, és nem tudom, hogy összefüggenek-e. 2 éve elkezdődött nálam egy periolalis dermatitis, 3x voltam vele bőrgyógyásznál:1.krém eltüntette egy darabig, 2.krém semmit nem ért, ezért harmadjára felírta az első krémet, de már ez is csak mérsékli a problémám. Úgy emlékszem, hogy a probléma előtt voltam fogtömésen és akkor kezdtem el fogamzásgátlót szedni. A másik problémám a székrekedés, amire jobban 1 éve figyeltem fel, mikor 1 hétig nem volt székletem, csak nagy nehezen hashajtók hatására.Elmentem a háziorvoshoz, azt javasolta egyek rostosabban, mert ha nem javul, el kell küldjön tükrözésre.Ez után csak nem javult 5 naponta örültem, ha volt székletem. Majd elköltöztem egy időre itthonról, ez az időszak nagyon stesszes volt, viszont ekkor 2 naponta normális állagú székletem volt. Mikor 3 hónap után hazaköltöztem visszatért a probléma.5 naponta néha sikerül, akkor is bogyós. A hashajtó hatását is kb. 24 óra múlva érzem. Sajnos eléggé tartok a vizsgálatoktól, így azóta sehova sem mentem a problémámmal, viszont egyre jobban aggaszt a dolog. Tartok tőle, hogy a háziorvosom sem ér rá végighallgatni a történetem, én viszont úgy gondolom, hogy fontos, mivel lehet, hogy ezáltal valami kizárható. Véleményét előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a székrekedés témában

        Leírása alapján a székrekedésnek életmódi okai vannak (ha más szituációban megoldódik a probléma). Javaslom, igyon sok folyadékot (legalább 3l/nap), mozogjon rendszeresen, intenzíven, valamint tényleg fogyasszon rostot egyre emelkedő mennyiségben. Az, hogy ez kapcsolatban lenne-e a perioralis dermatitissel, nem tudom, de a fogamzásgátló okozta hormonterhelés inkább lehet oka. Probiotikum tartósabb (néhány hét-1 hónap) használata is javíthat a panaszokon.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. február 19., 21:08; Megválaszolva: 2017. február 20., 18:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: