• MÁJBETEGSÉG

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        TISZTELETTEL KÉRDEZNÉM MIELÖTT MEGVENNÉM GYÓGYSZERT,HOGY IGAZ LEHET AZ ALÁBBI HIRDETÉS? Dr. Kovács Mariann, hepatológus, a budapesti Egészségtudományi Intézet klinikai gyógyszerterápiás és sürgősségi osztályának professzora. Fáj a fejem attól a kifejezéstől, hogy "májtisztítás", főleg ha egy orvos mondja. Több tucat beteget látok el nap mint nap, és minden második a fokhagyma, a lándzsás útifű és a hagyma csodáiról beszél. Az a helyzet, hogy ezek nem igazán segítenek. Ahelyett, hogy egészségessé tennék az embert, heveny hasnyálmirigy-gyulladást vagy görcsöket okoznak. És ezért jönnek hozzám. Nem a népi gyógyászathoz fordulnak, hanem a tudományhoz. Teszik ezt helyesen. Ez nem azért van, mert a népi gyógyászat hatástalan, hanem azért, mert fontos az orvosi kivizsgálás, ha kiderül, hogy valakinek valami gond van a májával. Egy beteg máj tünetei Ha valaha érzett szúró fájdalmat vagy valamilyen kellemetlen érzést a jobb bordái alatt, akkor ez már nagyon világos jele annak, hogy valami baj van a májával, mivel mind a két említett tünet a májbetegség különböző tünetei. Továbbá, van néhány más hétköznapi jele annak, hogy esetleg májbetegségben szenved: nehéznek találja a reggeli felkelést, vagy hajlamos elaludni ebédidő alatt, vagy akár még a hétvégén is álmosnak és fáradtnak érzi magát; vagy ha a bőre enyhén besárgul és lehámlik; vagy időnként záptojás szagú böfögéstől szenved, és gondjai vannak az emésztéssel és a székletürítéssel, például gyakran van székrekedése. De azt mondanom sem kell, hogy az egészség nem egyetlen gyógyszertől függ! Az embernek meg kell változtatnia a saját testéhez és egészségéhez való viszonyát. Kollégáim számos tanulmányt írtak e tárgyban. Hogyan étkezzünk helyesen, sportoljunk stb. Más cikkeket is olvashat, melynek témája az egészséges máj. Én már elvégeztem a feladatomat, figyelmeztettem Önöket. Nem szedhetnek elő akármilyen régi gyógynövényt, mondván, hogy nem fog ártani. Igenis fog! Csak jó minőségű termékeket válasszanak, és ne dőljenek be az olcsó hamisítványoknak! Tudom, hogy a betegeim nem vesznek mást, csak a "Herparen-t" innen. ÜDVÖZLETTEL.T.J.

        Dr. Plósz János válasza a herparen témában

        A hirdetés szövegét azért kissé túlzónak érzem. Tényleg érdemes kivizsgálni, hogy van-e olyan eltérés a máj esetében (labor alapján funkcióban, hasi ultrahang alapján szerkezetben), ami gyógyszeres kezelést igényel. Ha nincs ilyen, vagy kiegészítésnek érdemes lehet ilyen jellegű készítményeket megpróbálni (az antioxidáns hatású szerek a tumormegelőzésben is segíthetnek).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. január 31., 18:57; Megválaszolva: 2017. január 31., 20:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: