• Epekő probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Néma epeköveim vannak. UH eredmény: „Az epehólyag folyadékot nem tartalmaz, egészét számos 5-15 mm-es kőreflex tölti ki. Az epeutak tágassága szabályos. Kérdésem, hogy okozhat-e ez megemelkedett koleszterinszintet? (7,65) Sportolhatok-e intenzíven,(futás) hátha a vérszírszint javul attól és a koleszterin eredményem is jobb lesz. Milyen teákat ihatok? Borsmenta? Máriatövisolajat fogyaszthatok-e? Mostanában rosszul alszom éjszaka, éjjel többször felébredek és a jobb oldalam fájdogál. Köszönettel: Egy „kőgazdag”nő Pécsről :)

        Dr. Plósz János válasza a Epekő témában

        A magasabb koleszterin-szint inkább ok, mint következmény. A testmozgás biztos hogy jót tesz neki, a koleszterin- és zsírszegény diéta szintén (ez a kövek okozta panaszt is mérsékelheti). Epehajtó jellegű tea nem javasolt (epegörcsöt provokálhat), érdemes mielőbb a köves epehólyagot eltávolíttatni. A máriatövis viszont fogyasztható.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. január 25., 11:32; Megválaszolva: 2017. január 30., 08:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: