• Laktóz intoleranica

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr! Élt valaha a Földön olyan ember, aki meggyógyult a laktóz intoleranciából? Az a bizonyos laktáz enzim eltűnik, sosem termelődik újra? Ez immun betegség? Azt hallottam, hogy a kecsketej is jó, mert abban nincs laktóz, ez igaz? Ajánlottak nekem egy készítményt amiben laktoferrin van, állatólag ez segíthet, mi a véleménye?Köszönöm Béla

        WEBBeteg szakértő válasza a laktóz intolerancia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Kezdjük a végéről. A laktoferrin egy az anyatejben nagy mennyiségben jelenlévő fehérje, mely vírusellenes és immunerősítő hatású, laktóz-intoleranciában viszont nincs jelentősége. A kecsketej, a tehéntejhez hasonlóan a laktóztól édes, így ez is panaszokat okozhat nagyobb mennyiségben. A laktóz-intoleranciát egyesek nem is betegségnek tartják, tulajdonképpen a laktáz enzim mennyisége az élet folyamán fokozatosan csökken mindenkiben, de aki kevés tejterméket fogyaszt, ez a folyamt felgyorsulhat, és már kisebb mennyiségű laktóz bejutása is panaszokat okoz.

        Tehát nem immun-betegség, egyszerűen a szükséges enzimből kevesebb termelődik (mert kisebb az igény rá). Laktáz enzim tartalmú készítmények használata mellett fogyaszthatók tejtermékek, illetve elérhetőek már laktózmentes tejtermékek is. A fokozatosan emelkedő mennyiségű laktázbevitel javíthatja a panaszokat.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-11 14:15:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 18:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: