• Iisztérzékenység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Tünde ! 21 éves leányom lisztérzékeny. Az adalékanyagokkal kapcsolatosan elég sok félét olvastam , hogy mit lehet és mit nem lehet. Miket szabad és miket nem? Egyik oldalon azt olvastam , hogy citromsavat tartalmazó étel tilos. viszont a gluténmentes élelmiszereken fel van füntetve. ?? Ezenkivűl a dextrin, karamell, maltodextrin....... Nehéz ezek alapján megtudni hogy mit lehet és mit nem? Tudna ezekről pontos információt adni? Köszönettel marianna

        Irinyi-Barta Tünde válasza a Lisztérzékenység témában

        Kedves Marianna! Az adalékanyagokat az élelmiszerek csekély mértékben tartalmazzák, a megengedett határérték alatti mennyiségben. Azok a termékek, amelyeken szerepel a "gluténmentes" megjelölés egy formája, akkor az fogyasztható. 2005 novemberétől már minden gluténtartalmú anyagot kötelező feltüntetni a csomagoláson. Viszont a maltodextrinre és a dextrinre vonatkozóan van az EFSA (European Food Safety Authority = Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által felügyelt eljárás, amelynek alapján a 2007/68/EC direktíva hatálya alól kiemelték a búzakeményítőből készült glukózszirupokat, köztük a dextrózt és a maltodextrint, valamint az árpából készült glukózszirupot, és a mezőgazdasági terményekből készült mindenféle eredetű, desztillált alkoholos il. szeszes italt. Az itt felsorolt összetevőknek nem kell megjelölni az eredetét, mivel a gluténtartalmuk minden esetben alatta van az ominózus 20 mg/kg határértéknek. Keményítőnél lehet szó gluténtartalomról, abban az esetben, ha az búzakeményítő, de a rizs-, burgonya-, kukorica- és tápiókakeményítő gluténmentes. Gluténmentes adalékanyagok a következők: édesítőszerek, élelmiszerszínezékek (pl. karamell), savanyítók (pl. citromsav), tartósítószerek, ízfokozók, E1400 alatti számú sűrítőanyagok, emulgeálószerek, antioxidánsok, csomósodásgátlók, testesítőanyagok (pl. cellulóz), térfogatnövelők, zselésítők, nedvesítőszerek, hajtógázok, fényezők, habképzők. Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde


        Irinyi-Barta Tünde
        okleveles táplálkozástudományi szakember Tőle szeretnék kérdezni

         Irinyi-Barta Tünde

        Kérdés: 2015. november 15., 21:12; Megválaszolva: 2015. november 16., 12:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: