• Májbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Édesapámnál májelégtelenséget állapítottak meg. Bő fél éve besárgult, 3 hete felpuffadt a hasa. Belgyógyászati osztályra került. Onnantól fogva folyamatosan romlik az állapota. Az interneten utánaolvastam a betegségnek. Nála szinte minden ezzel járható tünet jelentkezett. Kérdésem az lenne, hogy van-e még ilyen súlyos állaptban remény a felgyógyulásra. Úgy érzem, hogy abban a kórházban, ahol jelenleg fekszik nem kapja meg a megfelelő ápolást. Ha van még remény a felgyógyulásra, tudna esetleg abban segíteni, hogy hova fordulhatunk segítségért? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Banai Erzsébet

        WEBBeteg szakértő válasza a májelégtelenség témában

        Tisztelt Banai Erzsébet!

        A májelégtelenséget a kiváltó ok és súlyosság alapján osztályozzuk. Meghatározó tényezők a sárgaság (a vér epefesték-tartalma), a hasűri folyadék (ascites) jelenléte, mennyisége,  a vér albumin-tartalma, a tápláltsági állapot, és a máj eredetű tudatzavar jelenléte. Ha a májelégtelenséget májcirrhosis (májzsugorodás) okozza, az állapot visszafordíthatatlan, esetleg időszakos stabilizáció képzelhető el. Child-Pugh  C stádiumban az 1 éves túlélés 35%.

        Az alapbetegség kezelése a máj kíméléséből áll (májtoxikus ágensek kerülése), folsav és B1-vitaminpótlás, megfelelő kalória és fehérjebevitel (ez utóbbi esetén óvatosság javasolt). Emelett fontos a szövődmények megelőzése, kezelése (nyelőcső-varix ruptura, májelégtelenség, májsejt eredetű rák).

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-02 20:54:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: