• Schebo Tumor M2 PK székletteszt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Szeretném a véleményét kikérni a Schebo Tumor M2 PK széklettesztről. Tudomásom szerint, az esetek 85%-ában kimutatja a daganatot a vastagbélben. Érdeklődnék, hogy mi véleménye erről a tesztről? Sok helyen alkalmazzák-e ezt az országban? Elterjedt-e a diagnosztikus eljárások között? Köszönettel és tisztelettel, Völgyi Mária

        WEBBeteg szakértő válasza a székletteszt témában

        Kedves Völgyi Mária!

        A vizsgálat azon alapszik, hogy a daganatok többsége nagy mennyiségben termeli a  piruvát kináz (PK) enzim  M2 formáját. Ennek székletbeli emelkedett szintjét hivatott a fent említett módszer kimutatni. A gyártó vizsgálatai alapján gyomor-bélrendszeri tumorok irányába az 50-89 éves korcsoportban szenzitivitása  85 %-os (a szenzitivitás azt jellemzi, hogy a teszt milyen megbízhatóan detektálja a betegség fennállását, tehát 85 pozitív vizsgálat mellett 15 beteg negatív tesztet produkál) , specificitása 83 %-os( annak a valószínűsége, hogy a diagnosztikus teszt értéke negatív lesz egy olyan páciensen, akiben nem áll fenn a vizsgált betegség).

        Ezen kívül emelkedett értékeket találhatunk akut és vagy krónikus gyulladásos bélbetegségekben is.
        Jelenleg még nem túl elterjedt diagnosztikus módszerről van szó, így tapasztalat sincs sok vele, rutinszerűen nem hozzáférhető. Saját tapasztalatok hiányában véleményt sem tudok mondani róla.

        Üdvözlettel:

         Dr. Plósz János  gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-02 14:27:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: