• Nyelési problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A férjemnél az utóbbi kb. 1,5 évben már többször előfordult, hogy evés közben ( főleg ha száraz ételt fogyasztott,)nem ment az étel se fel, se le jó ideig. Aminél én is jelen voltam, az kb. 3-4 eset, de van olyan eset, amiről én nem tudok, mert a munkahelyén történt. Tegnap este ideges is volt, vacsora előtt megivott kb. 3 cl házipálinkát. Egy idő után hallottam, hogy krágog, elkezdett csuklani. Megint se le, se fel nem jött az étel. Megállt neki háromnegyed uton vagy középen egy helyben. Probáltam orvost hívni, de nem engedte. Adtam neki friss vízet, hátha jobb lesz, de kb. fél órát kínlódott, mire jobb lett. Közben probálta, hogy hátha feltudja hányni az ételt, de az sem sikerült. Inkább csak majdnem olyan jött fel neki, mint amikor sok nyált össze gyűjt az ember a szájában. Kérdeztem, hogy nem keserű, vagy savanyú a köpet, de azt mondta, hogy nem. Mondtam neki, hogy túl nagy falatokat eszik, lehet, hogy nem rágja meg rendesen az ételt,meg előtte még pálinkát is iszik. Bár abban igaza van, hogy a munkahelyen nem iszik, mert autóbuszvezető. Tegnap még ős is megijedt, mert utána mondta is, hogy azt hitte, hogy meg fog fulladni. Ennyire még soha nem kapta el. Nem hagyom békén, amíg nem megy el az orvoshoz. A gyomra nem fáj, nem szokott problémája lenni. Tájékozódtam az oldalon és itt találtam olyant, hogy nyelőcsőszükület stb. Nagyon kíváncsi lennék, hogy mi a véleményük. 51 éves, gyógyszert nem szed, nem dohányzik, alkoholt alkalmanként fogyaszt. Válaszukat várom! Tisztelettel: Teréz

        WEBBeteg szakértő válasza a nyelészavaz témában

        Kedves Teréz!

        A nyelés zavara illetve fájdalma mindenképp sürgős kivizsgálást indokol.Bár okozhatja nyelőcső divertikulum (nyelőcső falának a kiboltosulása), az alsó nyelőcső záróizom görcse, reflux-betegség, de akár rosszindulatú nyelőcsőrák is. Helyesen teszi, ha nem hagyja békén addig, amíg nem vizsgálják ki a nyelészavar okát.

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-01 14:02:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: